Promjena vremena

JADRAN U CRVENOM Zbog orkanske bure izdat najviši stupanj upozorenja, valovi će biti viši od 4 metra

P. N.



Za kompletno priobalno područje danas je zbog najavljene orkanske bure na snazi crveni meteoalarm – najviši stupanj upozorenja na opasno vrijeme. 


Promjena vremena počela je još jučer s kišom i snijegom u gorju, ali i dalje iznadprosječnim temperaturama. Danas slijedi oštar pad temperature – u većini će Hrvatske čak i najviše poslijepodnevne vrijednosti biti niže od najnižih jutarnjih u petak. Poteškoće će još više nego u nastavku petka stvarati vjetar – na kopnu sjeveroistočnjak, većinom umjeren i jak, mjestimice s olujnim udarima, te osobito bura na Jadranu, koja će često biti olujna, ponegdje i orkanska, ne samo na udare, pri čemu će valovi mjestimice biti i veći od 4 metra. 


I u nedjelju će još biti relativno hladno, na kopnu i uz zamjetnije jutarnje “minuse”, a na Jadranu i vjetrovito – srećom za mnoge – manje nego u subotu. Početkom novoga tjedna, uz daljnje slabljenje vjetra i barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka ponovno će porasti pa će u većini krajeva biti relativno toplo za kraj veljače, piše HRT.




Temperature će danas i na Jadranu biti prilično niske – oko nula stupnjeva – no osjet hladnoće bit će snažniji zbog vjetra. 


U nedjelju te početkom sljedećeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, prema srijedi uz više oblaka. Vjetar će u nedjelju oslabjeti. Jutra će biti hladna, osobito u nedjelju i ponedjeljak, a dnevna temperatura postupno će rasti. Na Jadranu će jaka i olujna bura puhati i u pretežno sunčanu i još relativno hladnu nedjelju. U ponedjeljak će bura oslabjeti i postupno okrenuti na sjeverozapadnjak, kojeg će biti i u utorak. U srijedu će bura ponovno pojačati. Pritom će u ponedjeljak još prevladavati sunčano, a u utorak i srijedu malo oblačnije, te postupno toplije.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.


Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su:


autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok (od 19:26 sati). Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca


autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak je DC3 – starom cestom kroz Gorski Kotar


državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački (od 19:50 sati)


Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (od 20:05 sati)


most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika (od 01:35 sati). Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik


Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica (ograničenje brzine 40 km/h) te Jadranska magistrala između Senja i Karlobaga.