Ponovljeni proces

Izvučeno 70-ak milijuna kuna: Sanader u veljači treba iznijeti obranu u slučaju Fimi media

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Svi optuženi za izvlačenje sedamdesetak milijuna kuna ,što su po tvrdnjama Uskoka potrošeni za potrebe HDZ-ova tadašnjeg vodstva, ali i stranačkog crnog fonda, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud



Bivši premijer Ivo Sanader u veljači bi trebao iznijeti obranu na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi medija u kojoj je zbog korupcije optužena i njegova nekadašnja stranka HDZ.


Sanader se u četvrtak, nakon oporavka od operacije koljena, pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je formalno iznova krenulo ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.


Svi optuženi za izvlačenje sedamdesetak milijuna kuna ,što su po tvrdnjama Uskoka potrošeni za potrebe HDZ-ova tadašnjeg vodstva, ali i stranačkog crnog fonda, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.




Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu, u srpnju 2018. zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera.


Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader bi obranu trebao iznijeti na idućoj raspravi 4. veljače.


Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.


Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.


Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.23.01.2020. 15:24:27