Ročište u Londonu

Izručenje Ivice Todorića: Što se sve događalo do sada

Hina

Vesna i Ivica Todorić / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vesna i Ivica Todorić / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Willa Bartletta, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama, među njima i Hrvatskom



Pred Westiminsterskim sudom u utorak u Londonu saslušan je jedan svjedok obrane osnivača Agrokora, a u tijeku je saslušanje druge svjedokinje, Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković.


Saslušanje se održava u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića, osnivača Agrokora. Todorić saslušanje prati u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevoditeljice. Njegova supruga u društvu s odvjetnikom Čedom Prodanovićem saslušanje prati iz galerije namijenjene novinarima.


Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Willa Bartletta, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama, među njima i Hrvatskom.




Bartlett je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih dužnosnika, među njima i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši dužnosnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.


Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlett je često na konkretna pitanja odgovarao kako »na tu stvar treba gledati u širem kontekstu«.


Na upit je li točno da Agrokor nije mogao izvršavati svoje financijske obveze početkom 2017., Bartlett je rekao da je bilo poteškoća s plaćanjem dobavljača, ali da je kompanija imenovala stručnjaka za restrukturiranje.


Montgomery nije dobila od svjedoka decidiran odgovor na pitanje je li točno da je Agrokor »lagao« da posjeduje likvidnost i slaže li se s tvrdnjom da je za propast Agrokora odgovoran Todorić.


»Nisam u poziciji odgovoriti na to pitanje«, rekao je.


Montgomery je istaknula da se Ivicu Todorića mora ispitati prije potvrđivanja optužnice.


Nakon Bartletta počelo je saslušanje Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković. Todorićeva obrana kroz njezino svjedočenje nastoji pokazati da državno odvjetništvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice te da bi Todorić, u slučaju izručenja, mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i pol godine i da ne bi mogao platiti jamčevinu za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta.


Odvjetnica Montgomery je istaknula da se Todorića mora ispitati prije potvrđivanja optužnice, a Sloković je rekla da je njezin klijent već ranije ponudio da može svjedočiti video-linkom ili da ga se osobno ispita u Londonu.


Sloković je rekla da Todorić nije odgovoran u slučaju Nexus, kao i da izvješće revizorice Ivane Matovine nije dovoljno za potvrđivanje otpužnice jer nije provedeno odgovarajuće vještačenje.