Primanja ostaju ista?

Iznenadna potpora? HDZ bi mogao podržati Mostovo ograničenje rasta dužnosničkih plaća

Dražen Ciglenečki

Božo Petrov i Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Božo Petrov i Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Na Odboru za zakonodavstvo HDZ-ovi članovi su podržali prijedlog u prvom čitanju. SDP će podržati vaš prijedlog, ako vi date podršku našem prijedlogu zakonskog rasta minimalca, kazao je pak Peđa Grbin, dodavši da postavljaju "političku ucjenu"



ZAGREB – HDZ-ovi članovi Odbora za zakonodavstvo jučer su u prvom čitanju podržali Mostov prijedlog zakonskih promjena kojima bi se plaće državnih dužnosnika nakon poreznog rasterećenja zadržale približno na sadašnjoj razini. Most je, zato što porezna reforma stupa na snagu 1. siječnja, htio da se izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika usvoje po hitnom postupku kako bi se i one počele primjenjivati s ovim datumom.


Manji koeficijenti


No, budući da je premijer Andrej Plenković u više navrata izjavio da onemogućavanje rasta dužnosničkih plaća smatra demagogijom i populizmom, HDZ je prošli petak glasovao u Saboru protiv hitnog postupka i Mostov prijedlog upućen je u redovnu proceduru. Stoga će plaće dužnosnika rasti i eventualno se mogu naknadno umanjiti ako Sabor u konačnici usvoji predložene zakonske izmjene.




Jučerašnja iznenadnapotpora HDZ-ovaca smanjenju koeficijenata za izračun dužnosničkih plaća, makar je riječ o prvom čitanju, sugerira da bi moglo biti upravo tako. Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ), u raspravi je rekao da je dobro što se ide u redovan postupak da bi se uskladilo predložene koeficijente, kako, primjerice, ravnatelji HZMO-a i HZZO-a ne bi imali različite.



Robert Podolnjak iz Mosta je govorio o nužnosti ograničavanja rasta plaća dužnosnika jer bi se inače “javnosti slala apsolutno pogrešna poruka”.


– Mi bismo bili u sukobu interesa kad bismo si izmjenama poreznih stopa povećali plaće, jer smo u trenutku usvajanja tih izmjena znali da će one rasti – upozorio je Podolnjak.



– Mislim da HDZ nikad nije bio izričito protiv inicijative Mosta. Ali, imamo primjedbe što se tiče visine pojedinih koeficijenata, a mislimo da nije najbolje rješenje da se osnovica plaća dužnosnika stavlja u zakon u nominalnom iznosu, umjesto da je se veže uz, recimo, prosječnu plaću u državi. Također valja voditi računa o tome da se izbjegne da zbog ovakvog zakonskog rješenja određeni službenici imaju više plaće nego nadređeni im dužnosnici. Ako Most kao predlagatelj prihvati naše primjedbe, nije isključeno da će HDZ podržati ovaj zakon, dodatno nam je Bošnjaković pojasnio stav HDZ-a.


Suzdržani


S druge strane, SDP-ovac Peđa Grbin bio je suzdržan na sjednici Odbora za zakonodavstvo, a prisutnom mostovcu Robertu Podolnjaku vrlo je otvoreno rekao i zašto.


– SDP će podržati ovaj vaš prijedlog ako vi date podršku našem prijedlogu zakonskog rasta minimalne plaće. Učimo od vas koji ste uspješniji u pregovorima i postavljamo vam političku ucjenu, možete reći i da je to politička trgovina. Dok vi ne pristanete na tu našu ucjenu, mi ćemo biti suzdržani u vezi s prijedlogom Mosta, kazao je Grbin.


Podsjetio je da je Vlada Zorana Milanovića dva puta, zbog mijenjana stopa poreza na dohodak, smanjivala osnovice plaća dužnosnika, ukupno za 16 posto.


– Nikad od toga nismo radili cirkus, dogovorili smo se s našim koalicijskim partnerima i Vlada je donijela odluku. Međutim, Most se sada s partnerima iz HDZ-a ne može dogovoriti o onome što je zapravo bio uvjet njihovog ulaska u Vladu – istaknuo je Grbin.