Odbijena tužba

Izgubio na Upravnom sudu: Potvrđena odluka Povjerenstva da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

U pisanoj odluci koje je Povjerenstvo objavilo, također je bilo navedeno da protiv nje nije moguće pokrenuti upravni spor temeljem Zakona o sukobu interesa. Razlog je činjenica da Karamarku nije izrečena nikakva sankcija



Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojom je tražio poništenje lipanjske odluke Povjerenstva za sukob interesa koje je konstatiralo da je kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa.


Sud je potvrdio da je odluka Povjerenstva zakonita. 


Na odluku zagrebačkog Upravnog suda Tomislav Karamarko se može žaliti Visokom upravnom sudu.


U odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navedeno je da se Karamarko, zbog poslovnih veza s MOL-ovim lobistom Josipom Petrovićem, nalazio u sukobu interesa. U odluci se opširno opisuju poslovni aranžmani Karamarkove supruge i Perkovića i stavlja ih se u kontekst s činjenicom da se bivši prvi potpredsjednik Vlade i javno i na zatvorenim političkim sastancima zalagao za prekid arbitražnog postupka između Hrvatske i MOL-a, ponajviše zbog visokih odvjetničkih troškova.




»Sve utvrđene okolnosti koje povezuju Karamarka i Petrovića, imaju takav značaj da mogu utjecati na nepristranost dužnosnika Karamarka u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, kada na bilo koji način sudjeluje u procesima zauzimanja stavova i donošenja odluka vezanih uz arbitražne postupke koji se vode između Hrvatske i MOL-a ili uz trgovačko društvo INA«, piše u odluci Povjerenstva.


Ono nije prihvatilo Karamarkovu argumentaciju da je, primjerice, na sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, dok je govorio o potrebi obustave arbitraže, iznosio samo osobne stavove.


»Iako je Vijeće za suradnju neformalno tijelo, Karamarko je na njemu sudjelovao prvenstveno kao predsjednik HDZ-a i Povjerenstvo zaključuje da se njegova uloga na tom sastanku ne može odvojiti od njegove dužnosti prvog potpredsjednika Vlade«, upozorilo je Povjerenstvo.


Karamarko je na dan kad je donijeta ta za njega nepovoljna odluka podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade, uz poruku da će pravdu potražiti na upravnom sudu. 


U pisanoj odluci koje je Povjerenstvo objavilo, također je bilo navedeno da protiv nje nije moguće pokrenuti upravni spor temeljem Zakona o sukobu interesa. Razlog je činjenica da Karamarku nije izrečena nikakva sankcija.