Sve više kandidata

Izbori u SDP-u: A. Kolarić će se vjerojatno kandidirati za šeficu zagrebačkog SDP-a

Hina

Aleksandra Kolarić, Foto: I. TOMIĆ

Aleksandra Kolarić, Foto: I. TOMIĆ

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras i tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger tijekom ljeta su najavili kandidature, a Kolarić je u petak izjavila Hini kako »nikad nije bila bliže odluci da se kandidira za predsjednicu zagrebačkog SDP-a«.



Iako se još ne zna ni kada niti po kojim pravilima će se održati unutarstranački izbori u SDP-u, pozornost javnosti već privlače potencijalni kandidati, posebno za šefa zagrebačke organizacije, gdje se neslužbeno kalkulira s više od pet kandidata na listi, na kojoj će najvjerojatnije biti i povratnica u stranku Aleksandra Kolarić. 


SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras i tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger tijekom ljeta su najavili kandidature, a Kolarić je u petak izjavila Hini kako »nikad nije bila bliže odluci da se kandidira za predsjednicu zagrebačkog SDP-a«.


»Odluku o kandidaturi donijet ću vodeći računa o interesu kako stranke u Zagrebu tako i na nacionalnoj razini, a naročito o interesu građana koji moraju ponovno dobiti vjerodostojnu opciju na ljevici u glavnom gradu«, ističe komunikacijska stručnjakinja i nekadašnja Račanova glasnogovornica, koja se u lipnju vratila u SDP.


Klanovska podjela u zagrebačkom SDP-u




Za zagrebački SDP kaže da je podijeljen i u velikim problemima, kao i nacionalni, pa novu ekipu čeka »vrlo težak i krvav posao«.


»To je posao za ozbiljne ljude«, kaže Kolarić koja smatra da lider zagrebačkog tima mora biti netko s relevantnim profesionalnim iskustvom, tko iza sebe ima karijeru, odgovarajuće vještine, znanje i nužnu energiju.


»Klanovsku podjelu« mnogi u stranci vide kao ključni problem zagrebačkog SDP-a, te očekuju da će grupacija okupljena oko Miranda Mrsića izaći s kandidatom Alanom Čičkom, a kao kandidati grupacije oko Davora Bernardića spominju se Denis Restak, šef mjesne organizacije Trešnjevke Jug, i Darko Liović, koji vodi mjesnu organizaciju Trešnjevka Sjever.


Iz izvora bliskih potpredsjedniku SDP-a Rajku Ostojiću doznaje se da se on sasvim sigurno neće kandidirati jer je »oduvijek bio protiv dupliciranja funkcija« .


Saša Molan, koji vodi zagrebački SDP ,odbija kalkulirati o broju kandidata jer, ističe, proces službenih kandidatura nije ni počeo.


»Predsjedništvo SDP-a treba prvo donijeti nova pravila o izboru, a tek tada kreće procedura isticanja kandidature i prikupljanja potpisa potpore«, kaže Molan.


Novi Statut nije donesen ni spreman za izglasavanje


Stranački statut, s novim izbornim pravilima, još nije donesen niti spreman za izglasavanje. Na njemu se, kažu u stranci, radi, a trebao bi biti jedna od tema sjednice stranačkog Predsjedništva idućeg utorka.


Moguće je i da netko od članova Predsjedništva stavi na dnevni red ubrzanje procesa održavanja novih unutarstranačkih izbora za lokalne organizacije.