Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Tradicionalna akcija

Izbor najboljih iznajmljivača: Raskošna potvrda dobrog smjera razvoja domaćeg turizma

Foto privatni album
Foto privatni album
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 12:16 2019-07-01T12:16:33+02:00

Ono što kao željeno ističe HTZ - ulaganje u podizanje kvalitete - pokazuju i iznajmljivači, tako da kod kvalitetnijeg smještaja, sezone, bile bolje ili lošije, traju i do šest mjeseci

HTZ-HPunaZivota

Suprug je podrijetlom s Cresa, iz ovih krajeva, a mi smo obnovom stare Stancije Plat i njezinim pretvaranjem u objekt više kategorije željeli vratiti život u ovo mjesto i omogućiti gostima da dožive njegovu ljepotu i autohtnost.

Bile su to riječi Vlaste Marušić s kojima nam je opisala njihovo viđenje idealnog smjera razvoja turizma na jadranskim otocima. Iako administrativno pripadaju Gradu Malom Lošinju, Plat je jedan od ljepših predjela Cresa.

Nalazi se nešto južnije od Beleja, u visini Ustrina, ali na suprotnoj strani, nedaleko od istočnih obala Cresa. U blizini su netaknute plaže, ali intencija vlasnika Stancije Plat nije nuđenje turistima samo sunca i mora.

Njihovo bismo viđenje optimalnog razvoja hrvatskog turizma mogli nazvati - plemenitim, jer žele gostima podijeliti dio izvornosti, dio iskona otoka Cresa.

Sama Stancija se sastoji od starog i novog dijela. Posjeduje brojne sadržaje, pa tako i bazen te jacuzzi, a turistima savjetuju istraživanja okolice biciklima ili pješice.

Sobe su iznimno kvalitetne, a pogled koji se pruža s terasa Stancije je - fantastičan.

Privatni album

Iako je dakle boravak u Stanciji takav da ju se najradije ne bi napuštalo, grijeh je ne posjetiti obližnje plaže Lučica i Meli do kojih se stiže za svega 20-ak minuta laganog hoda.

TURIZAM I NA KONTINENTU

Akcija s ciljem dodatne promocije kvalitete privatnog smještaja i suvremenih trendova, pokrenuta je lani kada su u nju uključeni iznajmljivači s područja Kvarnera i Istre. Ove godine čeka nas znatno zahtjevniji posao sve do proglašenja finalista, 1. listopada. Tih dana komisija kreće u obilazak odabranih, a proglašenje pobjednika održat će se tijekom prosinca. Dok sve to s nestrpljenjem čekamo, predstavljamo vam nekolicinu slučajno odabranih iznajmljivača.
Kako se pak razaznaje i iz ove najave, velika je želja poticanje razvoja turizma i u unutrašnjosti Hrvatske. Želja je valorizacija i tih područja kako bi u što je skorije moguće vrijeme čitava Hrvatska postala jedna velika - turistička destinacija.

​Iznimna kvaliteta

Nova je ovo epizoda iz ovogodišnje akcije naših medija i Hrvatske turističke zajednice u kojoj se traži i bira najbolje apartmane, kuće za odmor, vile. U ovoj epizodi posvetili smo se, nasumce izabranim, iznajmljivačima koji su se javili na naš natječaj. Uz obitelj Marušić i cresku Stanciju Plat, izabrali smo još Apartmane Porat Pula, Domus Lauri stone hause, odnosno kamenu kuću iz Punte ispod Krasice nedaleko Buja, potom vile Ambienta iz Rovinja i Milena iz Brseča te na kraju apartmane, Stancija Plat i apartman Olive te apartmani Nikola iz Jadranova.

​Hrvatska turistička zajednica, Novi list i Glas Istre krenuli su nedavno u novi izbor najboljih privatnih iznajmljivača na koji su se već javili brojni kreativni vlasnici obiteljskog smještaja iz cijele Hrvatske. Iako nas ne bi trebalo čuditi jer Hrvatska je dominantno turistička zemlja kojoj čak petinu BDP-a čini prihod od turizma, ipak se svaki put iznova začudimo s koliko ljubavi pristupaju uređenju svojih kuća i okućnica sve brojniji vlasnici jedinica za iznajmljivanje. Ono što također veseli je podatak kako je sve više onih koji su se ohrabrili na značajne investicije daleko od morske obale. Po tom je trendu nekad bila poznata prije svih unutrašnjost Istre, da bismo danas prelijepe kuće za odmor pronalazili i u unutrašnjosti otoka, u zaleđu Kvarnera, Zagorju, Međimurju, Lici, Gorskom kotaru pa sve do ravne Slavonije i Baranje, najsjeveroistočnije hrvatske regije posebno.

No vratimo se mi ovotjednim izabranicima, bit će u sljedećim tekstovima vremena i prostora za iscrpnije elaboriranje čitave ove vrlo zanimljive priče.

Pa smo se tako nakon Cresa otputili prema - Brseču. Taj zanimljivi biser Liburnije krije i mnoga manja, privlačna mjesta uokolo. Jedno od njih su Carići u kojima je impresivna Villa Milena. Zdanje koje arhitekturom kombinira tradiciju i moderne tendencije. Visoki komfor, bazen, autohtono raslinje. Sjajno pozicionirana, od mora je udaljena svega nekoliko minuta vožnje, a u zaleđu su brojne staze kojima se pješice ili biciklom može otkriti mnoge tajne Učke i njezinih obronaka.

Privatni album

- Još kad bi ti puti bili bolje održavani i čišćeni, turistima bi bili još draži, istaknula nam je vlasnica Suzi Peruč koju smo »uhvatili« upravo u uređivanju, čišćenju soba.

Pukotine u sezoni

- Kuću smo turistima otvorili prije pet godina, a za razliku od sjajne lanjske sezone kada smo bili puni sve dane od početka svibnja pa sve do konca listopada, ove su nam se godine pojavile brojne pukotine. Sezona je naprosto lošija od lanjske, bojim se kako nam je Turska povukla dosta stalnih gostiju. Cijenu smještaja smo čak i spustili na 900 eura, kapacitet nam je do osam osoba, ali opet - fali. Nadamo se kako će nastavak biti bolji, s druge strane zadovoljni smo s dužinom trajanja sezone koja je kod nas praktično punih šest mjeseci, naglasila nam je Peruč.

Ostali smo pri istraživanju vila, ali u novoj epizodi, na drugoj obali Istre, onoj nedaleko Rovinja.

3661614

- Ne nismo na obali, petnaestak kilometara udaljeni smo od mora. Villa Ambienta je smještena u mjestu Juršići koje se nalazi po prilici u središtu trokuta koji omeđuju Vodnjan, Savičenta i Bale, a spremna je za prihvat i do 16 gostiju. Ne iznajmljujemo je na manje od sedam dana ali nije obaveza da to bude u terminu subota-subota. Gostima ne da nudimo bazen, oni kod nas imaju čitavo jezero, komfor je maksimalan, najviši mogući. Po pitanju iznajmljenosti i više smo nego zadovoljni, dok je cijena po danu, ovisno o dobu godine, od 9 do 15 tisuća kuna. Jako nas često unajmljuju ljudi s estradne scene, popularni pjevači i glumci s hrvatskih prostora ali i iz inozemstva, najviše Njemačke. Ambienta nudi potpuni mir i diskreciju tako da je čest odabir parova koji u njoj organiziraju vjenčanja. U tom je slučaju obaveza unajmljivanja smanjena, na pet dana, a na samoj svadbenoj večeri može primiti ukupno i više od pedeset gostiju, pojasnio nam je Mario Krajinović koji vodi brigu u Villi Ambienti što se iznajmljuje u toplom dijelu godine, od sredine travnja pa sve do sredine listopada.

​Mir za odmor

Nećemo pretjerati ako područje Krasice, mjesta nedaleko Buja, istaknemo kao jedno od najimpresivnijih u Istri. Uzvisina oko 200-tinjak metara nad morem jamči stalni protok zraka, što je spasonosno u vrijeme velikih vrućina. Kvalitetna vina i jedna od najboljih maslinovih ulja na svijetu. Pogled prema obali, od Novigrada do Umaga je ona dodana vrijednost koja također utječe na iznimni doživljaj prostora i mogućnost istinskog odmora.

- Baš tako, dobro ste primijetili, gosti se ovdje istinski mogu odmoriti. Sve im je blizu, u smislu gastronomije ili bavljenja biciklizmom, pješačenjem, nekom aktivnošću. Blizu je i more, ali ako se ne želi u gužvu i sve ono što nude obližnje plaže, tu im je bazen pa se mogu na miru odmoriti, pojašnjava nam Mimoza Berisha koja se poslom iznajmljivanja bavi zajedno s Robertom Lazovićem.

Privatni album

- Ne, ne žalimo se na sezonu. Počelo je vrijediti pravilo: vraća ti se koliko uložiš. Gosti cijene visoki komfor, kod nas je mjesta za šest osoba koje uistinu mogu maksimalno uživati. Lijepa je kuća, lijep je okoliš tako da smo u pravilu puni u cijelom periodu od travnja do sredine listopada. Čitav je ovaj kraj jako bogat sadržajima tako da i to doprinosi boljem iznajmljivanju. Ali - treba i puno raditi. Ima i onih koji se zalete vođeni kalkulacijom o brzoj zaradi, ali nije baš tako pojašnjava nam Mimoza Berisha.

Za kraj priče, našeg nasumičnog odabira između stotina prijavljenih, dva apartmana. Jedan je u Puli, točnije u Pomeru, uz samo more, baš kao što je i slučaj s apartmanima Nikola u Jadranovu.

Apartmani Porat vlasnice Đurđice Grozdanić su jako hvaljeni od turista koji joj se stoga i vraćaju.

Ono po čemu se ističe je i naglasak na tome da sadaržaj i oprema apartmana nemaju štetne sastojke, posebno ne one koji bi mogli nauditi djeci. Tu je i oprema za bebe, kao i zabavni sadržaji. Uostalom, blizu je i Pula tako da dinamičniji gosti, oni koji vole kombinirati uživanja na plaži s urbanim turizmom, istraživanjem povijesti i gastronomije juga Istre i ne trebaju tražiti bolju lokaciju. Ali... bile su to impresije o lokaciji, internetska priča, a onda smo stupili u kontakt s vlasnicom, Đurđicom Grozdanić.

3662046

- Ne, nismo više vlasnici tih apartmana! Prodali smo ih, a vlasnik taj objekt pretvara u - hostel. Mi smo pak naše bavljenje turizmom podigli na jedan još viši nivo, uredili smo kuću za odmor s bazenom u Jadreškima nedaleko Pule. Casa Jadreški se nalazi vrlo blizu Medulina, u njegovom zaleđu, a svoju brigu o ekologiji nastavili smo i u njoj. Primjerice, bazen je sa slanom vodom i nema - klora, naglašava nam Đurđica Grozdanić kojoj je posebno stalo do toga da njihovi gosti dobiju najviši mogući nivo kvalitete i zadovoljstva, da se naprosto iznad svega lijepo - odmore.

​Sezona čitave godine

- Naša vizija turizma k tome i nije sezonska. U kuću smo ugradili i podno grijanje tako da je njezino unajmljivanje moguće čitave godine. Uvjerenja smo naprosto da turisti na našem području imaju što raditi i što vidjeti čitave godine tako da za nas naprosto ne postoji sezona, sezona je - čitava godina, naglasila je Grozdanić.

Na samom kraju apartmani Nikola Marković u Jadranovu. Jedno od najugodnijih mjesta crikveničke rivijere koje je posebno pogodno za obiteljski turizam. Kao svoju posebitost Nikola ističe pravi mali mediteranski vrt, ali i maksimalni komfor na terasi koja ima i roštilj. Savršeno za obiteljski odmor, a tko poželi - za desetak minuta vožnje može do Crikvenice gdje ne nedostaje zabave kao ni najrazličitijih gastronomskih užitaka. Svakako, dvadesetak minuta je dovoljno i do Rijeke, do njezinih šoping centara, ali i iznimnih povijesno-kulturnih znamenitosti kao što je to Trsatsko svetište.

Privatni album

Iako nasumični odabir, jako lijepa slika hrvatskog turizma. Pa čak i s nekoliko uputa u kojem se smjeru treba kretati, kao što smo to vidjeli kod pulske obitelji Grozdanić koja je nakon godina bavljenja turizmom u apartmanima, krenula u novu investiciju te značajno podigla kvalitetu svoje ponude. Ono što kao željeno ističu nadležno ministarstvo te Hrvatska turistička zajednica - a to je svakako ulaganje u podizanje kvalitete - već pokazuju i iznajmljivači. Pa koliko god sezone bile bolje ili nešto lošije, turizam i Hrvatska neraskidivo idu - ruku pod ruku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.