Vremenska prognoza

Iza nas je rekordno vruć travanjski dan. No dolazi nevrijeme, evo kad možemo opet očekivati sunce

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Iza nas je u većini zemlje najtopliji dan ovogodišnjeg travnja, s temperaturama blizu apsolutnih rekorda. U Slavonskom Brodu izmjereno 30,7 °C, Gradištu 30,3 °C a na osječkoj zračnoj luci 30,8 °C.


U nastavku mjeseca bit će osjetno svježije, primjerenije dobu godine, gdjekad čak i hladnije, kaže Zoran Vakula.


Promjenu vremenu neki su osjetili već tijekom petka, kada je mjestimice bilo ne samo kiše i poslijepodnevnog zahladnjenja, nego i izraženijih pljuskova i grmljavine, pa i olujnog nevremena. Nestabilno će biti i sljedećih dana, tijekom kojih će svakodnevno biti povremene mjestimične kiše, vjerojatno najčešće i u mnogim krajevima najobilnije tijekom ponedjeljka, kada je u gorju, osobito višem, i velika vjerojatnost snijega, uglavnom u noći i ujutro. Jugo će u subotu kratkotrajno zamijeniti sjeverozapadnjak, a od ponedjeljka do srijede bura i tramontana – ponegdje i jake, na udare i olujne.




U nedjelju i ponedjeljak na kopnu još malo svježije, a zatim će sredinom tjedna, uz više suha i sunčana vremena, temperatura zraka opet biti u porastu. No, do tada vrlo promjenljivo, uz povremenu kišu, u ponedjeljak u sjevernim kopnenim krajevima moguće i obilniju, a u višem gorju može zalepršati i poneka pahulja snijega. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Na Jadranu će u nedjelju ponovno zapuhati jugo s kojim će poslijepodne stići novo jače naoblačenje. Početak novoga tjedna vrlo promjenljiv i još malo svježiji, uz povremeno umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Od srijede će pak rasti vjerojatnost za malo stabilnije i toplije vrijeme, uz više sunčanih sati.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.