Predsjednički izbori

Iz Milanovićevog tima kažu da im termin izbora nije problem: ‘Nama odgovara svaki datum’

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nama odgovara svaki datum, tjedan prije ili kasnije uopće nam nije bitno, kažu u stožeru protukandidata Zorana Milanovića



ZAGREB – Šef kampanje predsjedničke kandidatkinje HDZ-a i aktualne predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Ivan Anušić, potvrdio je da se razmišlja o tome da datum održavanja predsjedničkih izbora bude 22. prosinca.


To je datum koji formalno, naravno, određuje Sabor, no jasno je da se o tome odluka donosi unutar samog HDZ-a kao vladajuće stranke, u skladu s ustavnim rokovima koji propisuju da datum drugog kruga izbora može biti najkasnije 19. siječnja 2020. godine.


– Kandidatura predsjednice došla je u sasvim normalno vrijeme, izbori će vjerojatno biti 22. prosinca. I prijašnji izbori su bili u to vrijeme – rekao je Anušić medijima nakon što se Grabar-Kitarović u srijedu obratila javnosti. To znači da će drugi krug biti 5. siječnja iduće godine.


Zimski praznici




To je međutim datum koji možda najmanje odgovara njenu protukandidatu Zoranu Milanoviću, s obzirom na to da »urbana Hrvatska« tada masovno ide na skijanje. U timu aktualne predsjednice tvrde »da je to jedini mogući prvi datum s obzirom na rokove«, no realno je da taj tajming najviše odgovara upravo Kolindi Grabar-Kitarović. No, također je točno da je to i uobičajeni okvirni datum predsjedničkih izbora: tako su izbori 2009, održani 27. prosinca, a drugi dva tjedna kasnije, a slično je bilo i 2014. godine, kad je prvi krug bio 28. prosinca, a drugi 10. siječnja.


Skijanje i(li) glasanje


Ovog puta izbori će biti čak malo ranije, a poanta je da će 5. siječnja još uvijek trajati zimski praznici za djecu, te da su tada mnogi na putu, izvan svojih prebivališta i biračkih mjesta. to ništa ne smeta, dapače:


– Nama odgovara svaki datum, mi se pripremamo za izbore kao da će biti već sutra, znamo koji su ustavni rokovi i znamo da drugi krug može biti ili 5. ili 12. siječnja, a to nam je praktički isto. Uvijek će netko biti na skijanju, a netko možda neće. Tjedan prije ili kasnije – uopće nam nije bitno – kaže njegov glasnogovornik Nikola Jelić.


Sve ovo znači da će službena kampanja početi 30 dana prije prvog kruga izbora, dakle 22. studenog, a dotad kandidati moraju sakupiti najmanje deset tisuća potpisa da bi ušli u utrku.


Bandićev koalicijski partner Matić podržava Škoru


​Predsjednički kandidat Miroslav Škoro danas će dobiti još jednu političku podršku. Ova je posebno zanimljiva jer dolazi od Nenada Matića, koji je u zagrebačku Gradsku skupštinu ušao na listi gradonačelnika Milana Bandića.


Matić je predsjednik stranke Zelena lista, koja je Bandićev koalicijski partner, a sada se odlučio za Škoru, s kojim je nedavno u društvu obišao poljoprivredni sajam u Gudovcu. Znači li to da bi uz Škoru u konačnici mogao stati i Bandić, koji se još nije izjasnio o svojim preferencijama za predsjedničke izbore.


– Moja potpora Škori nema veze s Milanom Bandićem, to je naša samostalna odluka, rekao nam je Matić. (D. C.)