Oglasili se

Iz Istine o Istanbulskoj, naravno, tvrde da je Vladin dokument koji otkriva varanje – namještaljka

Hina

Foto Zadarski list

Foto Zadarski list

»Građani ovo neće zaboraviti niti oprostiti jer se radi o namještenim rezultatima«, rekla je Pavlović



ZAGREB Koordinatorica inicijative Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović ustvrdila je u srijedu da je izvješće o prebrojavanju potpisa prikupljenima za referendume, po kojem ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, namještaljka jer nije moguće da je bilo čak 45.000 nevažećih potpisa.


»Potvrdilo se da se radi o namještaljci, fingiranju broja važećih potpisa. Jednostavno nije moguće da je od naših 390.000 potpisa koliko smo ih imali, čak 45.000 nevažećih, što bi značilo da je svaki deveti nevažeći. To je apsolutno nerealno, nemoguće i nije istinito«, kazala je Pavlović na konferenciji za novinare nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević na sjednici Vlade podnio izvješće po kojem prikupljanje potpisa za referendume nije uspjelo.


Građani ovo neće zaboraviti niti oprostiti


Prema izvješću, Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.




Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875. Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.


»Građani ovo neće zaboraviti niti oprostiti jer se radi o namještenim rezultatima. To znamo i po tome što čak da i oduzmemo onoliko koliko bi trebali oduzeti zbog Rijeke, Pule i ostalih gradova, gdje nam je bilo zabranjeno prikupljanje, čak ni tada ne bi bilo dovoljno potpisa. 45.000 krivih potpisa je jednostavno nemoguće«, rekla je Pavlović.


Po njihovu brojanju i proračunu imali su više od 390.000 potpisa, a sami su 13.000 potpisa proglasili nevažećima i došli do onog broja koji su objavili, a to je 377.635.


»Zaista smo se potrudili da sve nevažeće potpise maknemo. Međutim, od 13.000, koliko smo mi procijenili, doći na 45.000 to je jednostavno nemoguće i iz toga je vidljivo da je to namjerno napravljeno. Namjerno je spuštena ta brojka upravo za toliko da čak i ako Ustavni sud uvaži da su potpisi u Rijeci, Puli i drugim gradovima bili onemogućeni, ni tada po Ministarstvu uprave ne bi imali dovoljno potpisa«, kazala je Pavlović.


Inzistirat će, kaže, na uvidu u same potpise. »Brojeve smo čuli i to nas više ne zanima, želimo vidjeti svaki pojedini potpis koji je proglašen nevažećim i otkud 45.000 nevažećih«, rekla je.


Na neki način ćemo artikulirati nezadovoljstvo


Zalagat će se, kaže, svim mogućim sredstvima da dokažu da imaju dovoljan broj potpisa, »a i građani će, na načine koji su mogući u demokratskom sistemu, izraziti svoje nezadovoljstvo«.Još ne znamo točno što, ali sigurno ćemo to nezadovoljstvo građana na neki način artikulirati, poručila je.

Rekla je kako je ne brine kaznena prijava koju je HNS podnio protiv organizatora prikupljanja potpisa kako bi se utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koji su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana, te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku.


»Svatko ima pravo u našem društvu dizati kaznene prijave i istraživati štogod želi«, kratko je prokomentirala Pavlović.


Vezano za objavljeno izvješće i fotografije iz kojih se vide duplirani potpisi, komentirala je da su potpisi stajali tri mjeseca preko ljeta u Ministarstvu uprave, pa ne znaju» što su oni mogli napraviti u tom periodu, a sve je moguće«.»Problem je u tome što nismo imali promatrače, da smo ih imali, onda bi skupa s njima mogli provjeravati svaki potpis i onda bi rezultat bio potvrđen i s naše strane. Ovako ne možemo znati što se s tim potpisima događalo i zašto ima toliko puno nevažećih potpisa«, kaže Pavlović.