Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Zakon o udomiteljstvu

Ivo i Mladen poručili vladajućima: "Ozakonili ste strah, rugate se i stigmatizirate dugine obitelji"

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 9. prosinac 2018. u 8:14 2018-12-09T08:14:00+01:00

Vi, naši saborski zastupnici i naši ministri, odlučili ste zanijekati mišljenje struke, narugavši se našim majkama i očevima, strahom ste ispunili javni prostor i strah ste ozakonili, pišu Ivo i Mladen

RIJEKA Ivo Šegota, 36-godišnji molekularni biolog i Mladen Kožić, 38-godišnji sociolog-istraživač tržišta, zajedno su pet godina, a u životnom su partnerstvu od 2015. Država im je Zakonom o životnom partnerstvu osoba istoga spola omogućila, kažu nam, da odu kod matičara, ozakone svoju ljubav, tamo izgovore »i u dobru i u zlu« – isti tekst koji se izgovara i kod sklapanja brakova; omogućila im je mnoga prava bračnih zajednica, no u trenu kad su poželjeli udomiti dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ta im je ista država poručila »gospodo, sad ste ipak malo pretjerali«.

Mladen i Ivo jedan su od tri istospolna para u državi koji su se prijavili za udomljavanje djece, i koji su odbijeni uz obrazloženje da Zakon o udomiteljstvu ne prepoznaje istospolne parove kao obitelj, iako po Zakonu o životnom partnerstvu oni jesu obitelj.

O njihovoj životnoj priči već smo pisali OVDJE. Sada su poslali otvoreno pismo Vladi, Saboru i ministrici Nadi Murganić. Poslali su im, kažu, čestitku povodom Zakona o udomiteljstvu.

Zaustavljeni političkim dekretom

- Mi smo par koji je prošao stručnu evaluaciju za udomitelje ali je zaustavljen političkim dekretom nakon čega smo tužili RH zbog diskriminacije, kažu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Zahvaljujemo vam što ste temu udomiteljstva i djece bez prikladne roditeljske skrbi doveli u središte javnog interesa posljednjih mjeseci. Svi ćemo se složiti da se snaga društva mjeri odnosom prema najslabijima, a to su u ovom slučaju djeca.

Zajedno s udomiteljskom zajednicom i strukom, radujemo se jučerašnjem donošenju Zakona o udomiteljstvu te vam zahvaljujemo što ste prepoznali važnost donošenja novog Zakona.

Međutim, istim tim zakonom kojim ste mnogima donijeli radost, drugima ste uzeli nadu. Odbijajući uvrstiti obiteljske zajednice životnih partnera u zakon, strahujući od potencijalne dodatne stigmatizacije djece, upravo ste Vi stigmu dodatno učvrstili i dali joj pravni okvir. Proglašavajući obiteljsku zajednicu životnih partnera neželjenom udomiteljskom obitelji, ne samo da ste onemogućili djeci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalificiranih udomitelja, nego ste stigmatizirali sve postojeće dugine obitelji u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj već žive dugine obitelji, mnoge s djecom

U Hrvatskoj već žive brojne dugine obitelji od kojih mnoge s djecom. Vašim izjavama tijekom javne i saborske rasprave posljednjih mjeseci u kojima ste opetovano ponavljali kako će djeca u duginim obiteljima patiti zbog tradicionalne okoline nanijeli ste veliku štetu djeci u našim obiteljima. Takav stav temeljite na vlastitim strahovima i to je posve razumljivo. Ali neprihvatljivo. Vi ste na poziciji koja zahtjeva odgovornost, a temeljiti stav na vlastitim strahovima i projicirati svoj strah u javne politike je u najmanju ruku neodgovorno.

z2711j02_reference

Vaši strahovi nemaju uporište niti u znanstvenim činjenicama, niti u svakodnevnom životu. Pitajte naše obitelji, pitajte našu djecu, pitajte naše znanstvenike i stručnjake. Vi ste ozakonili vaše strahove, ozakonili ste antiznanstvene stavove narugavši se stručnjacima koji su javno branili znanstvene nalaze iz 19 tisuća znanstvenih publikacija koje potvrđuju kako je dobrobit djeteta u duginim obiteljima usporediva sa dobrobiti djeteta u dominantom tipu obitelju. Vjerujem da vam to nije bio cilj, ali vi ste posljedično ozakonili stigmatizaciju djece u duginim obiteljima.

Pritom ste stigmatizirali majke i očeve svih nas u životnom partnerstvu. Kako da objasnimo našim majkama da ste njihovu djecu označili kao osobe koje nisu sposobne pružiti socijalnu skrb, koje nisu sposobne brinuti o drugom čovjeku, djetetu, srodniku ili starijoj osobi? Istovremeno, stručni tim Centra za socijalnu skrb procijenio je našu obitelj poželjnim kandidatom za udomiteljsku obitelj.

Narugali se majkama i očevima, strah ozakonili

Vi, naši saborski zastupnici i naši ministri, odlučili ste zanijekati mišljenje struke, narugavši se našim majkama i očevima, strahom ste ispunili javni prostor i strah ste ozakonili. Život vođen strahom, kao i zakon temeljen na strahu, ne pruža mogućnost osobnog niti društvenog rasta. To je život preživljavanja koji ne nudi nadu. A vi ste svjesno preuzeli ulogu onih koji ne nude nadu svima koji se ne uklapaju u vaš svijet.

Vi imate odgovornost skrbiti o svim obiteljima u Hrvatskoj uključujući jednoroditeljske, udomiteljske, posvojiteljske, dugine itd. Vi ste i naši saborski zastupnici, naši ministri, Ministarstvo obitelji je i naše ministarstvo. Prema istraživanju GfK iz 2016. obitelj je vrijednost br.1 u Hrvatskoj. Kako je moguće da vrijednost koju svi dijelimo biva privatizirana privilegija koja pripada samo onima koje vi označite prikladnima, kako je moguće da ozakonite isključivanje jedne obiteljske zajednice iz niza zakona? Vrijeme je da prestanete biti predstavnici samo jedne vrste obitelji i da preuzmete odgovornost za sve obitelji. Hrvatska treba biti zemlja koja poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.

S poštovanjem i s nadom,

Mladen Kožić i Ivo Šegota, obitelj koja želi biti udomiteljska", pišu Ivo i Mladen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.