Sabor

Ivan Lovrinović: HNB završio prošlu godinu sa šokantnim gubitkom

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u utorak je u saboru izjavio kako je Hrvatska narodna banka (HNB) prošlu godinu završila s gubitkom u poslovanju od 2,5 milijarde kuna, što je potvrdila i komercijalna revizija, a taj šokantan podatak nije priopćen javnosti



ZAGREB Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u utorak je u saboru izjavio kako je Hrvatska narodna banka (HNB) prošlu godinu završila s gubitkom u poslovanju od 2,5 milijarde kuna, što je potvrdila i komercijalna revizija, a taj šokantan podatak nije priopćen javnosti.


Lovrinović tvrdi da je HNB u šest godina povećao dug šest puta, od 2012. kada je dugovao prema inozemstvu 351 milijuna eura do 2018. kada duguje dvije milijarde eura.


»To je povećanje udjela duga HNB-a u ukupnom vanjskom dugu za 570 posto«, kazao je Lovrinović istaknuvši da to povećava rizičnost poslovanja HNB-a, ali i pogoršava kreditni rejting Hrvatske.




Smatra kako je riječ o instituciji s najvećom autonomijom i najmanjom transparentnošću. »Postavlja se pitanje zašto HNB nije o tome obavijestio javnost, zašto se tako snažno zadužuje u inozemstvu i što je od toga zaradio. Ako je bila namjera da se nešto zaradi u transakcijama na međunarodnim tržištima, zadužujući se za dvije milijarde eura, onda je ta zarada morala biti značajna«, kaže Lovrinović.


»Dvije su loše situacije za HNB, jedna je da se zadužila za dvije milijarde eura, a druga je da su u 2017. zabilježili povijesno najniži gubitak u poslovanju od 2,5 milijarde kuna«, rekao je čudeći se što se nakon objave informacije o gubitku nisu oglasili Vlada i Sabor.


Apelirao je na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da bivšeg guvernera HNB-a Borisa Vujčića pozove na hitno svjedočenje do petka, da odgovori na ta važna pitanja, a Vlada da se izjasni u kojem će smjeru ići HNB.


U sređenim društvima rukovodstvo koje je napravilo takve gubitke odmah bi bilo najureno, uz primjerene sankcije, poručio je Lovrinović.