Vremenska prognoza

Istramet: Stiže žestoko pogoršanje vremena, izdano narančasto upozorenje

Portal Novilist.hr

Ilustracija Istramet

Ilustracija Istramet



Nakon kraćeg perioda stabilnog vremena, pred nama je novo brzo, ali ponegdje i žestoko pogoršanje vremena, javlja Istramet.


U drugom dijelu petka preko našeg područja premjestit će se fronta uz lokalne grmljavinske pljuskove, a uz razvoj jačih grmljavinskih ćelija lokalno je moguća i tuča te prolazno jak vjetar. Na moru može biti izraženih neverina, naročito na sjeverozapadu Istre, no izgledna je aktivacija atmosfere i na jugu poluotoka te naročito na Kvarneru.


Glavninu nestabilnosti prema svemu sudeći valja očekivati navečer nakon 18 h, najranije na sjeverozapadu Istre. Kako večer bude odmicala, fronta s grmljavinskim pljuskovima i neverinima postupno će se širiti prema srednjem Jadranu. Na moru pritom može prolazno biti olujnih udara sjeverca i sjeverozapadnjaka!




Povodom nadolazeće promjene vremena, DHMZ je putem sustava Meteoalarm izdao narančasti stupanj upozorenja za Istru i Kvarner. Ono se odnosi na mogućnost izraženijih pljuskova s grmljavinom, naročito u noći te osobito poslijepodne.


Očekivana količina oborine iznosi >25 mm, dok je vjerojatnost grmljavine >70 %.


Narančasto upozorenje izdano je i za more, a odnosi se na jaku i vrlo jaku buru i sjeverni vjetar. Najjači udari vjetra mogu dostizati 35-55 čvorova (65-100 km/h).


Smirivanje vremena nastupit će vrlo brzo, već u subotu ujutro, stoga danju očekujemo pretežno sunčano i vrlo toplo vrijeme.


U sličnom tonu proteći će i nedjelja, kao i veći dio idućeg tjedna. Jedino će u kopnenom području postojati mogućnost pojave izoliranih grmljavinskih pljuskova.


Temperature zraka bit će prave ljetne. Noću očekujemo ugodnije vrijednosti, dok će danju senzori bilježiti uglavnom od 29 do 32 °C, prognozira Istramet.