Afera pred vratima

Istraga Mamićeve hobotnice sve osjetljivija: Zdravkov krivotvoritelj vodi istražitelje do Karamarka i Brkića?

P. N.

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Prije samog Varginog uhićenja, pak, osumnjičenom krivotvoritelju netko je, po svemu sudeći iz policije, dojavio da USKOK-ov obruč steže i da bi trebao s hard diskova izbrisati sve dokaze koji ga povezuju s krivotvorenjem.



USKOK-ova akcija u kojoj je pao Franjo Varga (35) iz Belišća, pod sumnjom da je Zdravka Mamića opskrbljivao krivotvorinama, postaje sve osjetljivija.


Varga je, kako sumnja USKOK, Zdravku Mamiću krivotvorio SMS prepisku. Tom prepiskom, podsjetimo, Mamić je dokazivao zavjeru u koju su, javno je tvrdio, uključeni tadašnji Glavni odvjetnik Dinko Cvitan i sudaca angažiran na jednom od Mamićevih predmeta.


Nakon USKOK-ove akcije, ispostavilo se da je Varga svojevremeno radio za policiju. Prema posljednjim informacijama, koje je o slučaju donio Jutarnji list, Varga se s Mamićem susretao i nakon što je ovaj pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, što je USKOK-ov osumnjičenik navodno i priznao u istrazi.




Prije samog Varginog uhićenja, pak, osumnjičenom krivotvoritelju, tvrdi za Jutarnji izvor iz istrage, netko je, po svemu sudeći iz policije, dojavio da USKOK-ov obruč steže i da bi trebao s hard diskova izbrisati sve dokaze koji ga povezuju s krivotvorenjem.


USKOK je bio brz te je Varga, suočen s dokazima, na saslušanju priznao da je za Mamića izrađivao lažne SMS-ove.


Priča je, međuti, neočekivano dobila i ozbiljnu političku dimenziju. Novi broj Nacionala, naime, donosi informacije da je Vargu sa Zdravkom Mamićem spojio bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.


– Milijan Brkić suočen je s tvrdnjama da je Vargine usluge koristio za obračune unutar stranke, a istraga kreće i prema Tomislavu Karamarku, koji je zbog lažiranih Varginih SMS poruka optuživao da je HDZ-u ukradena pobjeda na parlamentarnim izborima. Varga surađuje s istražiteljima, a sve bi se moglo pretvoriti u najveću aferu od osnutka HDZ-a, piše u novom broju Nacional.