USTAVNA RAVNOPRAVNOST

Istospolni parovi slave pravo na udomljavanje, za Željku Markić odluka je najštetnija za djecu

Hina

Danijel Martinović i Ivo Šegota   Foto/Milan Sabic/PIXSELL

Danijel Martinović i Ivo Šegota Foto/Milan Sabic/PIXSELL

»Presretni smo što je Ustavni sud RH prepoznao naše argumente i presudio u korist životnih partnera. Diskriminacija nije ustavna vrednota Hrvatske, ravnopravnost jest«, kazao je Šegota. Željka Markić smatra da je ova odluka Ustavnog suda štetna za najranjiviju skupinu u hrvatskom društvu - djecu bez roditelja u čijem najboljem interesu nije da ih se daje na udomljavanje i posvajanje homoseksualnim parovima



ZAGREB – Udruga Dugine obitelji, platforma Možemo! i istospolni par koji želi udomiti dijete izrazili su zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da se svima pod istim uvjetima treba omogućiti udomljavanje, dok udruge U ime obitelji i Vigilare smatraju da je ona loša za djecu i pravosudni sustav.


LGBT udruga Dugine obitelji ocijenila je kako je odluka pozitivan iskorak prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji.»Presretni smo i nevjerojatno nam je da smo pobijedili u ovom slučaju, jer u odluci se prepoznaje diskriminacija životnih partnera i partnerica, i ona čini ono što političari već godinama ne čine, a to je pozitivan iskorak unaprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građanke i građane Hrvatske neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu«, rekao je koordinator Duginih obitelji Danijel Martinović.

Sretni su i što je Ustavni sud, kao najviše sudsko tijelo u Hrvatskoj, prepoznao i prihvatio njihovu argumentaciju.


Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u »javnoj usluzi udomljavanja«.




Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.


»Ovo je još jedan pokazatelj da su se LGBT zajednica i naša udruga ustrajno i zajedno izborili za svoja prava. Ovo može biti putokaz za druge kako se mogu izboriti za pravdu«, ustvrdio je Martinović.


Martinović je istaknuo da je fantastično da ovakva odluka Ustavnog suda ubuduće neće dovesti do krive interpretacije u odlukama osoba, centara, ministarstava i izvršne vlasti.


»Ustavni sud je jasno rekao svoje, i kako se ubuduće treba postupati«, kaže Martinović.Ivo Šegota koji je sa svojim životnim partnerom Mladenom Kožićem nedavno dobio drugu odbijenicu zagrebačkog Centra za socijalnu skrb za posvajanje, unatoč presudi kojom se daje pravo istospolnom paru da podnese zahtjev za udomiteljstvom djeteta, također je izrazio veliko zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

»Presretni smo što je Ustavni sud RH prepoznao naše argumente i presudio u korist životnih partnera. Diskriminacija nije ustavna vrednota Hrvatske, ravnopravnost jest«, kazao je Šegota.


Ustvrdio je da je ovo velika pobjeda ne samo za njega, Kožića i druge istospolne parove u Hrvatskoj, već i za djecu bez roditeljske skrbi »koja provode svoje djetinjstvo unutar zidova institucija bez pažnje, ljubavi i brige koju zaslužuju«.Članica političke platforme Možemo! Sandra Benčić za Hinu je kazala kako još nisu imali prilike podrobnije analizirati odluku, ali da je Ustavni sud slijedio već prepoznatu praksu Europskog suda za ljudska prava koji je jasno rekao da u području udomljavanja, ali i privatnog te obiteljskog života, ne smije biti diskriminacije na temelju seksualne orijentacije. »To je bila jedna vrlo očekivana odluka«, ističe Benčić.

»Izgleda da je sud u odluci zaključio da Zakon o udomiteljstvu ima odredbe koje mogu imati diskriminatorni efekt, ali nije ukinuo zakon već je dao jasnu uputu sudovima kako tumačiti odredbe na način da ne proizvode diskriminatorni efekt«, objašnjava Benčić.


Nakon što je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Tatjana Brozić Perić odbila provesti pravomoćnu odluku Upravog suda, koji je dao pravo istospolnom paru da podnese zahtjev za udomiteljstvom djeteta, Benčić je podnijela protiv nje kaznenu prijavu zbog neizvršavanja sudske odluke, navodeći kako se u rješenju ravnateljice vidi da razumije sudsku odluku, ali je svejedno odbacila zahtjev.


»Nadam se da će u svijetlu odluke Ustavnog suda DORH razmotriti kaznenu prijavu i odlučiti se na pokretanje postupka kako bi stali na kraj samovolji tijela državne vlasti«, poručila je Benčić.Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić ocijenila je pak da je Ustavni sud »kao političko tijelo HDZ-a i SDP-a« prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj.

»Naime, Ustavni je sud prvo potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom, dakle da nije diskriminatoran i da je Centar za socijalni rad u skladu sa zakonom homoseksualnom paru odbio dati status udomitelja.


A onda je, suprotno vlastitoj ocjeni, izdao nalog sudstvu i upravi da zakon za koji je rekao da je u skladu s Ustavom tumače suprotno onome kako zakon glasi«, kazala je Markić.


Naglašava da zakone u Hrvatskoj donose saborski zastupnici koje su izabrali hrvatski birači te ističe da Ustavni sud nema mandat naroda niti demokratski legitimitet naložiti sudstvu i upravi da zakon tumače suprotno tome kako on glasi, odnosno kako su ga izglasali predstavnici građana.


Markić smatra da je ova odluka Ustavnog suda štetna za najranjiviju skupinu u hrvatskom društvu – djecu bez roditelja u čijem najboljem interesu nije, kaže, kao što to potvrđuju brojna istraživanja i analize, da ih se daje na udomljavanje i posvajanje homoseksualnim parovima.


»Ali, ova je odluka Ustavnog suda vrlo opasna i za demokraciju, jer je Ustavni sud – umjesto da je Zakon o udomiteljstvu, ako ga smatra protuustavnim i diskriminatornim – ukinuo i vratio u Sabor na ponovnu proceduru koja bi opet uključila javnu i znanstvenu raspravu – jednostavno na sebe preuzeo ulogu zakonodavca«, ustvrdila je.


Udruga Vigilare objavila je kako je Ustavni sud u svojoj odluci djelovao protupravno i prekoračio svoje ovlasti te naštetio pravnom sustavu Hrvatske.


»Suspendirali su vladavinu prava, uzurpiravši ovlasti Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj«, navode u objavi iz Vigilarea.


Istaknuli su kako je odluka protiv interesa djece te kako bi centri za socijalnu skrb trebali postupati u skladu s odredbama postojećeg Zakona o udomiteljstvu.


»I ne izručivati djecu u nepovoljno emocionalno i društveno okruženje«, dodaje se.


Iz Vigilarea smatraju kako je ovo još jedan korak prema »revolucionarnoj dekonstrukciji obitelji i moralnih vrijednosti« u Hrvatskoj.