Kako stoje stvari

Istočni susjedi vole slatkiše iz Lijepe naše: Hrvatska u Srbiju izveze triput više nego što uveze

Bojana Mrvoš Pavić

Hrvatska proizvodnja slatkiša značajno je manja od srbijanske, ali u robnoj razmjeni značajno prednjačimo / arhiva NL

Hrvatska proizvodnja slatkiša značajno je manja od srbijanske, ali u robnoj razmjeni značajno prednjačimo / arhiva NL

U prvih šest mjeseci Hrvatska je u Srbiju izvezla slatkiša za 12 milijuna eura,a uvezla konditorskih proizvoda za četiri i pol milijuna



U tvrtki Žitnjak d.d. iz Zagreba, koja je Uredu predsjednice prodala srbijanske čokoladice iz paketa kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović dijelila mališanima u Dubrovniku, nemaju komentara na upit hoće li, moguće, »afera čokolada« pokvariti trgovinske odnose sa Srbijom. Upućuju nas na Agrokor, čija su kompanija, no ni tamo nemaju komentara, jednako tako ni u »Pioniru«, koji čokoladu proizvodi u Subotici. Nitko se od njih, kako kažu u Srbiji, u »politiku« ne želi miješati.



Predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Siniša Ljubojević smatra da je isprika predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog toga što je djeci u Dubrovniku podijelila čokoladice proizvedene u Srbiji najviše upitna zbog toga jer su u cijeli slučaj upletena djeca.


– Vrlo je važno da se djeca ne stavljaju u nikakve kontekste nacionalnih netrpeljivosti bez obzira na političke interese. Trebalo bi se raditi na tome da se kod obraćanja djeci ukloni sve što bi moglo voditi prema međunacionalnoj netoleranciji, a na ovakav način to se sigurno ne može. Na način da se čokoladicama broje krvna zrnca. S djecom treba raditi na razvoju dobrih međunacionalnih odnosa, a ovom je izjavom predsjednica napravila suprotno. Ne bojim se na ovaj način kritizirati predsjednicu jer bih to isto napravio da je tako nastupio predsjednik Srbije ili bilo koje druge zemlje – rekao je Ljubojević. (Z. C.)





Na hrvatskom se tržištu Mony čokolada iz košarice hrvatske predsjednice prodaje u nekim trgovinama, jednako tako i brojni drugi slatkiši iz Srbije, posebno otkad je Atlantic preuzeo dio srbijanske konditorske industrije. U Srbiji ima čak oko 200 proizvođača slatkiša, od kojih su, međutim, mnogobrojni oni mali, dok 60 posto proizvodnje pripada nekolicini velikih tvrtki, između ostalih i Atlanticu, Pioniru i drugima.


Prošle su godine hrvatski potrošači pojeli gotovo četiri tisuće tona slatkiša iz Srbije, kojih smo uvezli za devet milijuna eura. Otamo uvozimo najviše kekse, u Srbiji jeftine zbog niske cijene brašna i šećera, a u Srbiju najviše izvozimo čokoladu, lani za 7,5 milijuna eura.



Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić nije želio šire komentirati cijeli slučaj.


– Predsjednica Grabar-Kitarović sve je rekla u srijedu i nemam tome što dodati. Možda bi ipak trebao netko odgovarati jer je predsjednica dovedena u neugodnu situaciju – rekao je Đakić. Zastupnik HDZ-a Stevo Culej također nije želio šire komentirati ovaj slučaj.


– Ako je čokoladica slatka onda je slatka. Ali opet, možda bi predsjednica trebala barem upitati nekoga iz svog ureda kako se to dogodilo da se djeci branitelja na obljetnicu srpskog napada na Dubrovnike podijeli baš srpske čokoladice – rekao je Culej. (Z. C.)



Iako je hrvatska proizvodnja slatkiša značajno manja od srbijanske, u robnoj razmjeni konditorskih proizvoda značajno prednjačimo, budući da je čokolada skuplja roba od keksa. Lani smo u Srbiju izvezli preko šest tisuća tona slatkiša, za ukupno 24 milijuna eura. U prvih šest mjeseci ove godine situacija je jednaka, jer smo u Srbiju izvezli slatkiša za 12 milijuna eura, a uvezli za četiri i pol milijuna.


U godini prije, 2014., Hrvatska je iz Srbije uvezla poprilično manje, 2.700 tona konditorskih proizvoda, što znači da su hrvatski potrošači prošle godine pojeli 1,2 tisuće tona srbijanskih slatkiša više. To je kap u moru onoga što Srbija ukupno proizvede, a riječ je o gotovo triput većoj proizvodnji od hrvatske.


Samo je te, 2014. godine, Srbija proizvela 140 tisuća tona slatkiša, a mi nešto više od 50 tisuća tona. Srbija najviše slatkiša izvozi u BiH, preko 40 posto, zatim, upola manje, u Crnu Goru, a u Hrvatsku oko pet posto. Naš je izvoz konditorskih proizvoda, međutim, za čak 70 posto manji nego što je bio u Jugoslaviji, dok je u Srbiji on iz godine u godinu sve veći. Dok je Srbija za vrijeme Jugoslavije proizvodila oko 60 tisuća tona slatkiša godišnje, već je dulje vrijeme ta brojka dvostruko veća, sa stalnim rastom. Hrvatska, s druge strane, danas proizvodi oko 50 tisuća tona slatkiša, od čega otprilike polovica odlazi u izvoz.