Informativni razgovori

“Istina o Istanbulskoj” žali se na policiju: Volonteri nisu znali da upisuju umrle građane na referendumu

Hina

Foto/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pavlović je istaknula kako uloga volontera nije bila da provjeravaju vjerodostojnost podataka koje su građani unosili dajući svoje potpise. »Oni nisu imali prilike, mogućnost niti ovlaštenje na štandovima obavljati provjeru podataka. Umrle građane mogao je bilo tko upisivati, mi to nismo nikako mogli znati, a to je moglo biti učinjeno i namjerno«, istaknula je



ZAGREB – Koordinatorica Građanske inicijative »Istina o Istanbulskoj« Kristina Pavlović ocijenila je u petak da je policijsko ispitivanje volontera, koji su prikupljali potpise za referendum u svibnju 2018. godine, politički pritisak na građane.


»Volonteri se osjećaju loše, smatramo da je to politički pritisak na građane i zastrašivanje«, rekla je Pavlović na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora.


Ustvrdila je da zadnjih dana policija poziva volontere inicijative na razgovore, a oni tek po dolasku na policiju doznaju da ih se ispituje u vezi kaznene prijave koju je protiv njih i inicijative »Narod odlučuje« podnio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Istaknula je da Inicijativa nema uvid u kaznenu prijavu, a za Vrdoljakovu prijavu zna iz medija.




Vrdoljak je dvije inicijative prijavio DORH-u kako bi se utvrdila kaznena odgovornost za unošenje OIB-a preminulih osoba i stranih državljana, te onih koji su kopirali potpisne liste s prošlog referenduma o braku.


Inicijativa »Istina o Istanbulskoj« na referendumu u svibnju 2018. godine o ukidanju Istanbulske konvencije prikupila je 390.942 potpisa, a Ministarstvo uprave utvrdilo je kako je među njima bilo 11 posto nevažećih potpisa.


Pavlović je istaknula kako uloga volontera nije bila da provjeravaju vjerodostojnost podataka koje su građani unosili dajući svoje potpise.


»Oni nisu imali prilike, mogućnost niti ovlaštenje na štandovima obavljati provjeru podataka. Umrle građane mogao je bilo tko upisivati, mi to nismo nikako mogli znati, a to je moglo biti učinjeno i namjerno«, istaknula je.


Na upit u kojem svojstvu su volonteri pozvani na razgovore, Pavlović je kazala kako misli da su ispitani u svojstvu svjedoka, dodavši da ih je do sada na razgovoru bilo petero.


Na policijska ispitivanja nedavno je reagirala i građanska inicijativa »Narod odlučuje«, također ih ocijenivši političkim pritiskom.