Sastanak županijskog odbora

Istarski HDZ o Uljaniku: Vlada je ispunila obećanje

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Sada dio vodstva IDS-a raznoraznim manipulacijama, pokušajima prebacivanja krivnje te, prema uobičajenoj praksi, napadima na Zagreb i agresivnim ideologiziranjem samo nastoji skrenuti pozornost s vlastite odgovornosti, istaknuto je na sastanku istarskog Županijskog odbora HDZ-a

PULA Iz HDZ-a Istarske županije priopćeno je u nedjelju, vezano za stanje u Uljanik Grupi i isplatu plaća, da je Vlada RH ispunila obećanje, no IDS podvalama nastoji skrenuti pažnju sa svoje odgovornosti, te kako je tvrdnja da članovi Uprave nemaju veze s IDS-om ‘bezobrazluk prema Istranima koji znaju kako se ovdje kroji politiku’.  

»Istarski HDZ iskazuje zadovoljstvo jer je Vlada RH, predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem, ispunila obećanje i našla zakoniti model kako da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće za srpanj i kolovoz. Ali sada dio vodstva IDS-a raznoraznim manipulacijama, pokušajima prebacivanja krivnje te, prema uobičajenoj praksi, napadima na Zagreb i agresivnim ideologiziranjem samo nastoji skrenuti pozornost s vlastite odgovornosti«, istaknuto je na sastanku istarskog Županijskog odbora HDZ-a u proširenom sastavu, na kojem je sudjelovao i politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević, navodi se u priopćenju objavljenom na službenim internetskim stranicama HDZ-a.


Sjednica Vlade u Puli 13. rujna


 Kušćević je poručio da je u idućim tjednima ključno utvrditi kakva je budućnost plana restrukturiranja koji je predložila Uprava Uljanika, ali i strateški promisliti kako nastaviti s održivom brodogradnjom.


 »O tome ćemo raspravljati i na sjednici Vlade u Puli 13. rujna«, dodao je Kušćević, koji je detaljno prezentirao sve što je sadašnja Vlada, još od jamstava u iznosu od 700 milijuna kuna u siječnju, poduzela kako bi pomogla Uljanik grupi.




 Tajnica istarskog HDZ-a i pomoćnica ministra turizma, Monika Udovičić rekla je da su radnici zadovoljni što su u Vladi našli partnera, koji im neće nuditi prazna obećanja, već ono što je moguće.


 »Stav Vlade RH vrlo je konkretan – zaštita radnika, koji su zaradili svoju plaću, ali ne i zaštita Uprave koja očito loše gospodari Uljanikom«, dodala je.


 Udovićić je istaknula kako istarski HDZ apsolutno podržava zahtjeve radnika da se utvrdi odgovornost Uprave te da se, rekla je »preispita aktualno strateško partnerstvo, ako se ova nekretninska igra tako uopće može nazivati«.


U Uljanik i 3. Maj država uložila 14 milijardi kuna


 Predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg rekao je da pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić radnicima Uljanika i javnosti ‘podmeće’ tezu da se Vlada tobože ponaša »kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske«.


 Naprotiv, rekao je Šiljeg, »Upravo je Vladino jamstvo omogućilo Uljaniku funkcioniranje u prošlih sedam mjeseci. Da nije bilo tog jamstva, plaće za radnike ne bi bilo ni u siječnju, a kamoli u srpnju i kolovozu! Umjesto da su u tom razdoblju radila na novom konceptu održivosti, članovi Uprave su se bavili time kako da sebi isplate 200 tisuća kuna bonusa«, rekao je.


 Šiljeg je naveo da je »od stjecanja samostalnosti, u Uljanik i 3. Maj država uložila ukupno 14 milijardi kuna«, upitavši – »koliko su uložili Miletić i Jakovčić ?«.


 »Tvrditi da članovi Uprave Uljanika nemaju veze s IDS-om bezobrazno je prema svim Puljanima i Istranima, koji itekako znaju kako IDS ovdje kroji politiku«, ocijenio je predsjednik istarskog HDZ-a Šiljeg.


 Podsjetio je da Vlada nije postavljala Upravu, niti je birala Nadzorni odbor Uljanika.


 »Živimo u maloj sredini, svi se poznajemo i dobro znamo na koji su način ti ljudi došli na te pozicije. Vlada nije izrađivala plan restrukturiranja, a nije ni birala strateškog partnera«, rekao je Šiljeg na sastanku istarskog Županijskog odbora HDZ-a, dodavši kako očekuje od Miletića da preuzme odgovornost skupa sa »svojim mentorom Jakovčićem«, stoji, uz ostalo, u priopćenju.