Europa ruši stigme

Isabella Hujić, Riječanka s Downovim sindromom predstavljala Hrvatsku na susretu u Europarlamentu

Edi Prodan

Isabella Hujić u uredu Marijane Petir

Isabella Hujić u uredu Marijane Petir

Isabellu je u Belgiji sve zanimalo. I ne samo da je ona imala što naučiti na tom putu, imala je i ona što pokazati. S obzirom na njezinu svestranost, nije bilo baš nikom dosadno, a oduševila je plesnom točkom



Isabella Hujić, simpatična i vrlo elokventna Riječanka, djevojka sa sindromom Down bila je nedavno predstavnica Hrvatske na susretu s europarlamentarcima održanom 21. ožujka u Bruxellesu.


– S obzirom da je Isabella vrlo samostalna, uostalom već mjesecima radi u HNK Ivana pl. Zajca na biljeterskim poslovima, te da je izrazila želju za putovanjem u Belgiju, i mi smo se s tom idejom složili. Uostalom, ma koliko u toj kombinaciji nisu bili roditelji, njezina je predviđena pratnja bila Edita Kalanj, čelna osoba Udruge za sindrom Down – Rijeka 21 od samog njezinog osnutka, tako da smo i s te strane bili potpuno mirni, ispričala nam je Sandra Hujić, Isabellina majka.


Inicijativu za okupljanjem osoba s Down sindromom, i to upravo na njihov dan, iz brojnih europskih zemalja u sjedištu Europaralmenta potaknula je organizacija Youth Alliance koja već nekoliko godina organizira ovakav događaj. Oni kontaktiraju EU parlamentarce i zaposlenike u parlamentu da se odazovu u čim većem broju na obilježavanje ovog dana. U čitavom procesu sudjeluje naravno i EDSA, European Down Syndrome Association, koja okuplja udruge za Down sindrom organizirane u nacionalne udruge diljem Europe. Sama proslava Svjetskog dana sindroma Down u Europskom parlamentu bila je neobično sadržajna, a na svakom se koraku osjećala jako velika privrženost ljudima s potrebama drugačijim od klasičnih.


Upoznaj svog zastupnika




Osobe s Down sindromom posjetile su najprije Parlamentarium, a potom su u Europskom parlamentu sudjelovale u inicijativi »Upoznaj svog zastupnika« koja je zamišljena kao druženje sa zastupnicima kroz posjet njihovom uredu, razgledavanje Parlamenta, sudjelovanje na sjednicama i konferencijama. Nakon jutarnjeg dijela, u poslijepodnevnim satima održana je rasprava u okviru radne skupine EPP-a za bioetiku i ljudsko dostojanstvo pod nazivom »Činimo li u Europi sve što možemo za zdravlje ljudi sa trisomijom 21?«. Isabellina pratilja Edita Kalanj je ne samo istaknuta čelnica riječkog Downa 21, već i dugogodišnja Isabellina prijateljica od – posebnog povjerenja. Tako da je dogovor o osobi koja će ju pratiti na put u Europski parlament donesena vrlo brzo i na opće zadovoljstvo.


Riječanka s Down sindromom predstavljala je Hrvatsku na susretu u Europarlamentu


Riječanka s Down sindromom predstavljala je Hrvatsku na susretu u Europarlamentu



– S obzirom da je Hrvatska zajednica za Down sindrom članica EDSA-e, a Udruga za sindrom Down – Rijeka je dakako dio HZDS-a, pa je naša nacionalna predsjednica još početkom veljače uputila poziv svim članicama i njenim članovima s prijedlogom da i ove godine netko iz Hrvatske sudjeluje na događaju u Bruxellesu. Nudeći se odmah javila, a kasnije, u dogovoru s roditeljima i Dinkom Vuković, predsjednicom HZDS-a, pao je dogovor da kao Isabellina pratiteljica putujem i ja. U Belgiji smo imali vrlo zanimljivi i sadržajni program, iznimno je zanimljiv bio i posjet interaktivnom muzeju o povijesti i značaju EU. Svaka grupica sudionika je imala svog vodiča na svom jeziku, a jako je sadržajno bilo i njihovo međusobno druženje, istaknula nam je Kalanj.


Domaćica Marijana


A ulogu domaćina u Bruxellesu preuzela je naša europarlamentarka Marijana Petir. I njoj je s Isabellom bilo iznimno zanimljivo te svakako ugodno druženje. Zastupnica Petir ručala je s njom, pokazala joj svoj ured i pojasnila kako Parlament funkcionira, otkrila kojih je odbora, delegacija i skupina članica i za što se zalaže u njihovim okvirima i radu.


– I ove godine s radošću sam se odazvala kampanji Svjetskog saveza mladih povodom Svjetskog dana sindroma Down jer je svaki život jednako vrijedan, bez obzira na broj kromosoma. Osobe rođene sa Down sindromom hrabri su i neustrašivi borci kojima moramo pružiti podršku u njihovom svakodnevnom životu koji ponekad nije lak zbog predrasuda okoline. No ako im damo priliku, otkrit ćemo njihovu kreativnost i sposobnosti koje imaju te neizmjernu ljubav koju daruju baš svakome. To mi je pokazala i Isabella koja me posjetila u mom uredu u Europskom parlamentu. Isabella je mene oduševila svojim angažmanom, aktivnostima i raznovrsnim hobijima, te ljubavlju s kojom im pristupa, a ona je imala priliku iz prve ruke saznati kako funkcionira Europski parlament i što rade zastupnici. U razgovoru smo otkrile kako imamo puno toga zajedničkog, Isabella mi je pokazala kako se pleše zumba na koju redovito ide, a pao je i dogovor kako ću i ja nju posjetiti te će mi pokazati kazalište u kojem radi i upoznati me s prijateljima. Smatram da moramo uložiti više napora kako bismo osobama sa sindromom Down omogućili integraciju u društvo, otvoriti im škole i obrazovne programe te omogućiti plaću za njihov rad, što sada nemaju, istaknula je Petir.


Isabella Hujić u Bruxellesu rušila stigme i predrasude


Isabella Hujić u Bruxellesu rušila stigme i predrasude



Cijelim događanjem bila je vrlo zadovoljna i Isabella koju je u Belgiji sve zanimalo. I ne samo da je ona imala što naučiti na tom putu, imala je i ona što pokazati. S obzirom na njezinu svestranost, nije bilo baš nikom dosadno, a posebno je oduševljenje izazvala Isabellina plesna točka.


Dobar smjer


Ono što pak izaziva opće zadovoljstvo na širem planu je sve temeljitije skidanje stigme s osoba s Downom, baš kao i stvaranje ozračja i sustava koji će omogućiti njihovu integraciju u klasična zanimanja, dakako njima prilagođena. Također, odlazak upravo Isabelle Hujić u Belgiju velika je potvrda kvaliteti rada Udruge za sindrom Down – Rijeka 21 kao i pokazatelj kojim bi smjerom trebale i ostale hrvatske Down udruge. Svakako, to je i potvrda već poslovične otvorenosti Rijeke prema »drugima i drugačijima«.


Ono na čemu sad treba sustavno raditi, ono na čemu moraju inzistirati kako stručne udruge, tako i čitava zajednica je uključenje osoba s Down sindromom u radni proces, odnosno njihovo zapošljavanje. Bilo bi uistinu jako dobro da se 21. ožujka 2018. godine u Bruxellesu izvjesti europarlamentarce kako su Rijeka i Hrvatska u tom jednogodišnjem intervalu zaposlile pa barem jedno desetak takvih osoba. Da se dakle akcijom i realizacijom pokaže kako nismo uz osobe s Downom samo na njihov dan, na dan kad svi nosimo šarene »dišpar« čarape.