Žaljenje zbog zločina

Inicijativa mladih za ljudska prava uručila beogradskoj ‘Suzi’ peticiju isprike za kršenja ljudskih prava za i nakon Oluje

Hina

Peticijom »Isprika žrtvama Oluje«, koja je predana u četvrtak, građani pozivaju i Vladu RH da uputi ispriku za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa



ZAGREB Inicijativa mladih za ljudska prava uručila je peticiju isprike žrtvama i njihovim obiteljima za počinjene zločine i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon VRO Oluja s potpisima hrvatskih građana udruženju porodica nestalih i poginulih »Suza« u Beogradu.


Peticijom »Isprika žrtvama Oluje«, koja je predana u četvrtak, građani pozivaju i Vladu RH da uputi ispriku za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa.


Udruženje ‘Suza’ predstavljaju članovi obitelji nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj, a kroz svoj rad pomažu obiteljima u procesu traganja za svojim nestalim članovima i organiziraju komemoracije za žrtve, podsjeća Inicijativa mladih za ljudska prava u priopćenju.




»Ovu ispriku uručujemo kao građani Hrvatske, mladi ljudi koji za vrijeme rata nisu bili rođeni ili su bili u ranom djetinjstvu. Članovi naših obitelji sudjelovali su u tom ratu u Hrvatskoj vojsci, a mnogi od članova naše udruge morali su zbog rata privremeno ili zauvijek napustiti svoje domove. Upravo zato smatramo da imamo odgovornost pokazati lice Hrvatske koje suosjeća sa svim žrtvama i kojem je stalo do pravde«, rekao je koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić.


Vladi RH su poručili da je isprika minimum solidarnosti nakon počinjenja kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon ‘Oluje’ te izostanka sudskih procesa.


Predsjednica udruženja Suza Dragana Đukić zahvalila je na uručenoj peticiji te je izrazila nadu da će inicijativa naići na šire razumijevanje u hrvatskom narodu i da će imati veću podršku.