Slučaj Filozofskog fakulteta

Inicijativa članova Vijeća FF-a pita Borasa: Koja su pravna uporišta za Previšićev ostanak na dužnosti?

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

 »Na temelju koji pravnih uporišta dekan Previšić može nastaviti raditi nakon isteka akademske godine u kojoj je navršio 70 godina života«, pitaju članovi Inicijative pozivajući Borasa da objasni svoju tvrdnju iznesenu u medijima da ta odredba vrijedi za profesore, ali ne i za dekane



ZAGREB Inicijativa članova i zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pozvala je rektora Damira Borasa da se očituje o pravnim uporištima na temelju kojih dekan Vlatko Previšić može ostati na toj dužnosti i nakon isteka akademske godine u kojoj je navršio 70 godina.


 »Na temelju koji pravnih uporišta dekan Previšić može nastaviti raditi nakon isteka akademske godine u kojoj je navršio 70 godina života«, pitaju članovi Inicijative pozivajući Borasa da objasni svoju tvrdnju iznesenu u medijima da ta odredba vrijedi za profesore, ali ne i za dekane.


 Višemjesečna kriza upravljanja Filozofskim fakultetom može se razriješiti zahvaljujući ovlastima koje rektoru daje Statut Sveučilišta u Zagrebu, smatra Inicijativa članova i zamjenika Vijeća FF-a.




 »Zar je razloge za razrješenje dekana Previšića potrebno još jednom ponoviti? Ignoriranje Statuta Filozofskog fakulteta, disfunkcionalnost prodekana, opstrukcija rada Vijeća, kaznene prijave, raspuštanje Studentskog zbora, dovođenje zaštitarske tvrtke, zatvaranje knjižnice usred ispitnog roka, zaključavanje zgrade, kao i kontinuirana medijska fabrikacija razloga koji su navodno izazvali postojeću krizu, pri čemu se institucionalna i demokratska nastojanja za legalnim radom jedne visokoobrazovne ustanove pokušavaju osporiti neprimjerenim i besmislenim tvrdnjama, da ne kažemo nešto gore, osobito u izdanjima medijske kuće u kojoj ste Vi, rektore, član Izdavačkog savjeta«, stoji u pozivu Inicijative.


 Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras član je Izdavačkog savjeta Hanze medije.


 »Doduše, razumijemo da dekanu, koji nije u mogućnosti okupiti kvorum na sjednici najvišeg tijela institucije kojom bi trebao upravljati, ostaju u nedostatku argumenata i posve u skladu s njegovim dosadašnjim ponašanjem, jedino difamacije«, stoji u pozivu Inicijative.


 »Pretpostavljamo da ste se za donošenje niza loših odluka, koje su uvelike uzrokovale postojeće stanje, savjetovali s kompetentnim i stručnim tijelima. Čudi nas da ne možemo saznati Vašu argumentaciju. Niste valjda te odluke donijeli pod pritiskom ili napamet, mimo Statuta Sveučilišta i pravne regulative u području znanosti i visokog obrazovanja? Rektor najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj mora imati spremne odgovore«, zaključuje Inicijativa članova/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta.