Opasnost od zaraze

Infektolog Kutleša o koronavirusu: Već sutra može se dogoditi da neki pacijent dođe u Hrvatsku

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Već sutra može se dogoditi da neki pacijent dođe u Hrvatsku s takvim simptomima i epidemiološkom anamnezom koja će upućivati na taj virus, dodao je Kutleša istaknuvši da je Klinika za infektivne bolesti spremna za prihvat i liječenje eventualnih pacijenata zaraženih novim virusom koji izaziva upalu pluća i infekciju gornjih dišnih puteva



ZAGREB Infektolog Marko Kutleša potvrdio je u četvrtak realnu opasnost od pojave zaraze novim kineskim koronavirusom i u Hrvatskoj i rekao da treba biti na oprezu, ali i dodao kako je mala vjerojatnost da se to dogodi idućih dana.


Kutleša je rekao i da su zdravstvene ustanove spremne i za najgore situacije i prihvat potencijalnih pacijenata.


“Opasnost je realna, ali mogućnost da se dogodi nešto tragično u sljedećih nekoliko dana sigurno ne postoji. Moramo biti na oprezu i pripremati se za najgoru situaciju”, rekao je u Dnevniku Nove TV Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.


Upala pluća




Već sutra može se dogoditi da neki pacijent dođe u Hrvatsku s takvim simptomima i epidemiološkom anamnezom koja će upućivati na taj virus, dodao je Kutleša istaknuvši da je Klinika za infektivne bolesti spremna za prihvat i liječenje eventualnih pacijenata zaraženih novim virusom koji izaziva upalu pluća i infekciju gornjih dišnih puteva.


Novi koronavirus počeo se širiti Kinom krajem prošle godine, do sada je bolest odnijela 18 života, a nekoliko stotina ljudi je zaraženo.


Uz Kinu, slučajevi zaraze prijavljeni su u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau. 


Kutleša ističe da u slučaju četvero oboljelih u Velikoj Britaniji nije potvrđen slučaj zaraze korona virusom te je moguće da je riječ o običnoj gripi. Navodi i da će ozbiljan razlog za brigu biti pojava oboljelog koji nikada nije bio u Kini.


Simptomi zaraze slični su respiratornim virozama – povišena temperatura, kašalj, šmrcanje, a ako su zahvaćena pluća – i otežano disanje. S obzirom da za sad nema lijeka za novi virus, protokolom je predviđeno simptomatsko liječenje, koje u težim slučajevima predviđa primjenu kisika te mjere intenzivnog liječenja poput mehaničke ventilacije te čekanje da “vrijeme učini svoje i da pacijent ozdravi”. U lakšim slučajevima zaraze, potrebno je fokusirati se prvenstveno na to da zaraženi ne prošire virus, pojašnjava Kutleša.


Dodaje i kako se još uvijek ne zna koliko je virus opasan jer je tek otkriven. 


Ono što se zna jest da je novi kineski korona-virus srodan virusu SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – teški akutni respiratorni sindrom), kod kojega je smrtnost u prosjeku bila oko 10 posto oboljelih, a najopasniji je bio za starije osobe.


WHO: Prerano za proglašavanje izvanrednog stanja


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da je odlučila ne proglasiti “međunarodno javnozdravstveno izvanredno stanje” zbog pojave novog korona-virusa u Kini.


“Još je uvijek prerano za proglašenje međunarodnog javnozdravstvenog stanja (PHIEC)”, objavila je ta organizacija nakon sastanka njenog Odbora za izvanredna stanja.


“Želim ponoviti da činjenicu da danas ne proglašavam PHEIC ne treba uzeti kao znak da WHO situaciju ne smatra ozbiljnom, ili da ju ne uzimamo za ozbiljnu rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. “To bi bilo potpuno netočno”, rekao je.