Nikola Hanžel

Imućni donator predsjednice i HDZ-a, te glavni sponzor “Dinama” ipak osuđen zbog gospodarskog kriminala

Hina

Foto Igor Soban / PIXSELL

Foto Igor Soban / PIXSELL

Ponovljeni slučaj protiv Hanžela je vodio sudac koji ga je ranije oslobodio krivnje Ante Ujević, danas predsjednik Županijskog suda u Karlovcu



Nikola Hanžel, imućni donator HDZ-a i predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, osuđen je zbog gospodarskog kriminala pomaganjem u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, i to na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje do dvije godine, što znači da će u zatvor samo ako u tom periodu počini novo kazneno djelo, piše u četvrtak Jutarnji list.


Presudu suca Ante Ujevića na Županijskom sudu u Karlovcu potvrdio je Vrhovni sud te je u ovom trenutku Hanžel upravo u periodu dvogodišnje kušnje.


Hanžel je bio najveći pojedinačni donator kasnije predsjednice Grabar-Kitarović s iznosom od gotovo 200.000 kuna. Zajedno s čelnim ljudima Karlovačke banke našao se na optuženičkoj klupi jer su mu bezrazložno otpisali 1,1 milijun kuna kredita 1998. godine, kada je on bio predsjednik Skupštine dioničara Banke, u njegov dug je preuzeo Kabah, poduzeće u vlasništvu Banke.




Županijski sud je nepravomoćno 2014. godine čelnike ove novčarske ustanove osudio na po dvije godine zatvora, odnosno na jednu i pol direktora Kabaha, a Hanžela oslobodio krivnje za poticanje na kazneno djelo. Vrhovni sud je kazne osuđenicima prepolovio, a poništio oslobađajuću presudu Hanželu.


Ponovljeni slučaj protiv Hanžela je vodio sudac koji ga je ranije oslobodio krivnje Ante Ujević, danas predsjednik Županijskog suda u Karlovcu.


U presudi je, doznaje Jutarnji list na Vrhovnom sudu, obrazložio kako je nedvojbeno dokazano da je okrivljeni Hanžel pristao na promjenu dužnika, a bez njegova pristanka ne bi moglo doći do kaznenog djela od strane počinitelja iz Kabe i Kabaha, pa je »u objektivnom smislu Hanžel ostvario kažnjivu radnju pomaganja kod tog kaznenog djela«, koje opisuje »blažim oblikom sudioništva«.