Brzopotezno rješenje

Ime će večeras biti izrečeno predsjednici: HDZ neće samo tako odustati od mjesta premijera?

Tihana Tomičić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Nemojte misliti da će velika stranka poput HDZ-a odustati od mjesta premijera. Možda to neće biti Karamarko, ali današnji dan mogao bi pokazati da i Most mora biti svjestan svojih limita, rekao nam je član Predsjedništva HDZ-a



Pet tjedana bilo je potrebno da se u Hrvatskoj dogodi ono što se otpočetka znalo – da je Most skloniji HDZ-u, i da bi prevaga mogla ostati na strani desnice nakon toliko tjedana pregovora.


Jučerašnji dan donio je nove obrate koji su u stresu držali cijelu naciju od jutra do večeri, da bismo na kraju saznali da je HDZ brzopotezno, u svega nekoliko sati, dogurao od svojih 59 glasova sa izbora na čak 78 potpisa.


Na izborima 8. studenoga HDZ je, sjećamo se, osvojio relativnu većinu od 59 mandata s dijasporom, te postao relativnim pobjednikom, dok je SDP s partnerima imao 56 mandata, ali su mu se odmah pridružili IDS sa tri, te manjinci sa šest mandata. U međuvremenu se dogodila i drama s navodnim pritiscima na zastupnika SDSS-a Mirka Raškovića koji je otkazao poslušnost svojoj stranci i odbio podržati SDP kao ostali iz SDSS-a, dok je albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj »lebdjela u zraku« cijelo vrijeme, jednako kao što su se nezavisnima činili i HDSSB i Milan Bandić, da bi se na kraju pokazalo da je doista »svoj« ostao samo Vilibor Sinčić, a Drago Prgomet postao nebitan sa svoja tri glasa.


SMS odbijenica




Most je sa 15 mandata traumatizirao javnost tjednima obratima i predomišljanjima, dok nismo u zadnja 24 sata doživjeli još jedan obrat u režiji Bože Petrova i njegove družbe, koja je sa SDP-om bila na pragu potpisa ugovora o suradnji, da bi potom bez ikakvih dokaza o pritiscima, na kraju odbili taj savez i to – SMS porukom u kojoj je doslovno pisali ono isto što je Petrov i izjavljivao novinarima: da je u zadnjih 48 sati iz smjera SDP-a i partnera došao pritisak koji se više nije mogao izdržati. Koliko god se Zoran Milanović tome čudio, alibi je nađen i Most je mogao okrenuti ploču.


Na sastanku SDP-a i Mosta u ponedjeljak navečer Zoran Milanović dao je na pladnju sve što je mogao , i sudionici toga sastanka tvrde da je šef SDP-a na svaki novi zahtjev Bože Petrova,  od mjesta premijera do šefa HNB-a, odgovarao pozitivno, jedno za drugim, bez ikakve zadrške, namjerno tjerajući Most na čistac, sve dok se Petrov u jednom trenutku, ne mogavši više odbijati ništa, na dobrih 45 minuta »izgubio«.


– Imali smo dojam da više nije mogao smisliti kako nas odbiti, pa je postao vidno dekoncentriran i zbunjen. Nije više ni odgovarao na pitanja, niti davao odgovore. Zatiltao je, i prestao funkcionirati. Nismo znali što s njim pa smo se na 15 minuta odvojili da vidimo što dalje, a onda smo donijeli papir sa 66 potpisa i mislili da sad više neće moći odbiti. No, on je zatražio odgodu. Trebalo nam je biti jasno što to znači, no nismo shvaćali zašto bi muljao ako smo podržali sve što je tražio, rekao nam je jedan od sudionika sastsnka SDP-a i Mosta.



U HDZ-u postoji snažna struja, koja je prema mnogima pod utjecajem stranih diplomata, a koja je spremna raščistiti s Karamarkom, te putem saveza s Mostom osigurati da se realiziraju neki od velikih biznis projekata na ovom području, te da stoga nije čudno što se spekulira s imenima ljudi koji dolaze iz ere Mate Granića ili Nikice Valentića. Hoće li oni tijekom dana još uspjeti nametnuti svoj koncept i svoje kadrove, baš putem Mosta koji je spreman na to pristati i čini polugu u toj igri, vidjet će se danas do 18 sati do novog susreta na Pantovčaku, ili će HDZ i Most ostati bez dogovora, pa nas čekaju novi izbori… To je još uvijek otvorena dilema.



A onda se utakmica s terena politike preselila na teren podzemnih igara. Iako u međuvremenu javnost nije dobila nijedan dokaz za tvrdnju o pritiscima iz SDP-a, Na jutarnjem turnusu konzultacija na Pantovčaku, HDZ-ovi predstavnici vidljivo su »cvali« –  nije se znalo je li opuštenije izgledao Tomislav Karamarko, Branko Hrg ili pak Darinko Kosor koji se nije prestajao slavodobitno smijati, mada ga nitko u tom trenutku nije ništa pitao. Kasnije je javnost saznala i da je situacija u Skupštini Grada Zagreba završila na korist velike sretne obitelji Bandića uz podršku HDZ-a. Iz sadašnje perspektive čini se logičnim da su HDZ-ovci dan ranije odbili tripartitni savez – znali su da mogu računati na podršku Mosta. Svemu je prethodio i istup biskupa Vlade Košića u ponedjeljak, koji je Mostovce prozvao da su izdajice ukoliko podrže »komuniste«, i to je vjerojatno bilo posljednje upozorenje.


Također, jučer tijekom dana saznalo se i da ni na sjednici Nacionalnog vijeća Mosta, nakon što je Petrov novinarima u Smičiklasovoj izjavio da su pregovori sa savezom Hrvatska raste završeni, nitko od Mostovaca nije, navodno, rekao da je doživio pritiske. Svjestan da će se to nametnuti kao glavno pitanje u epilogu ove sapunice, Zoran Milanović je u subotu navečer na pregovorima s Mostom, kad se činilo da će uspjeti dogovoriti suradnju, uperio prst u jednog po jednog Mostovca sa zahtjevom da se očituju – tada su kazali, kako se kasnije saznalo, da pritiske nisu doživjele. A onda su to jučer kazali i jedni drugima. No, ipak, na kraju je ponestalo alibija pa je HDZ već do popodne imao dovoljan broj potpisa da dobije priliku predložiti mandatara.


Uloga Pantovčaka


Svoju ulogu odigrao je i Pantovčak. Predsjednica je najavila obraćanje javnosti za 13 sati, potom ga pomakla za 17 sati, a onda i na dodatne konzultacije primila trijumfalno i superiorno raspoloženog Karamarka te izmoždenog i izbezumljenog Petrova koji, kako smo vidjeli zadnjih dana, sa svojim Mostom nije želio ni funkciju predsjednika Sabora, a ni predsjednika Vlade osobno za sebe – radije je odabrao HDZ s kojim u trenutku pisanja ovog teksta još pregovara o mandataru.


– Mislimo da je Karamarko pokazao najviše morala u ovoj utakmici. Što god mislili, on je promijenio sliku o sebi,  a nama su prihvatljive sve varijante koje Most traži, rekao nam je član Predsjedništva HDZ-a sinoć. Drugi je nagovijestio da HDZ neće tako lako, do večeras kad se ponovno ide na noge šefici države, Mostu prepustiti mjesto predsjednika Vlade.


– Nemojte misliti da će velika stranka poput HDZ-a odustati od mjesta premijera. Možda to neće biti Karamarko, ali današnji dan mogao bi pokazati da i Most mora biti svjestan svojih limita.