Imovina

Ima se: Zavirili smo u imovinske kartice novih ustavnih sudaca, “pristojno” su situirani

Tihomir Ponoš

Među novim sucima ima onih koji su i prije izbora za suce morali predavati svoje imovinske kartice kao dužnosnici, ali ima i onih koji su to učinili prvi put i čija imovina kojom raspolažu nimalo ne zaostaje za bivšim dužnosnicima



ZAGREB U lipnju izabrani suci Ustavnoga suda u zakonskom roku su dostavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa svoje imovinske kartice. Među novim sucima ima onih koji su i prije izbora za suce morali predavati svoje imovinske kartice kao dužnosnici, ali ima i onih koji su to učinili prvi put. Za Josipa Leku, Ingrid Antičević Marinović i Davorina Mlakara, donedavne dužnosnike SDP-a i HDZ-a, ovo je ispunjavanje imovinskih kartica vjerojatno bilo jedinstveno iskustvo. Morali su, naime, napisati »nisam član stranke«, budući da su iz svojih stranaka neposredno nakon izbora u Ustavni sud morali istupiti. Novi su suci Ustavnog suda pristojno situirani, što s obzirom na njihove biografije nije čudno, ali imovinu kakvom oni raspolažu imaju i neki građani koji nisu na tako visokim dužnostima.


Krediti i stanovi


Donedavni odvjetnik Miroslav Šumanović ima, što sam, što u suvlasništvu, kuću s okućnicom u Puntu od 231 kvadrata, kuću u Zagrebu s okućnicom od 686 kvadrata te oranicu u Gornjem Vrapču od 810 kvadrata. Šumanović je zadužen za 50.000 eura, a kredit je podigao 2000. godine, na 20 godina uz povoljnje kamate od dva posto. U ono doba bio je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.


Rajko Mlinarić nešto je zaduženiji. Kod Prve stambene štedionice prije tri godine zadužio se za nešto više od milijun kuna i to na 16 godina. Mjesečna rata nešto mu je veća od 7.900 kuna. U Zagrebačkoj banci zadužio se prije 12 godina za 75.000 eura i do 2019. mjesečno će plaćati gotovo 650 eura. Mlinarić ima i dva ugovora o operativnom leasingu kod Porschea Hrvatska za automobile i ukupno ih, zajedno sa suprugom, plaća 725 eura svakoga mjeseca. Suvlasnik je dva stana u Zagrebu, ukupne kvadrature od 156 kvadrata, vlasnik trećine kuće od 101 kvadrata, a suvlasnik je i vikendice na Krku od 112 kvadrata. Mlinarić je uštedio 300.000 kuna, a ima i 144 dionice Atlantske plovidbe. Odvjetnica Lovora Kušan nikome ništa ne duguje. Dapače, ona potražuje 150.000 kuna, vlasnica je kuće s okućnicom od 503 kvadrata, dva manja stana u Zagrebu, te trećine kuće u Ivanić-Gradu od 603 kvadrata. Uspjela je uštedjeti pola milijuna kuna i 128.000 eura.




Branko Brkić podjednako je rasporedio svoje kreditne obveze i štednju. Posljednje tri godine otplaćuje kredit od 47.000 eura, ali ima i, zajedno sa ženom, ušteđenih 44.000 eura. Posjeduje stan u Zagrebu od 65 kvadrata, a njegova supruga stan od 69 kvadrata i kuću u Kruševu od 288 kvadrata. Andrej Abramović izjavio je da je vlasnik stana od 133 kvadrata u Zagrebu, a suvlasnik je vikendice od 150 kvadrata. Ima 69 dionica HT-a, a uštedio je nešto više od 85.000 eura.


Bivši dužnosnici


Od sudaca koji su bili dužnosnici prije izbora u Ustavni sud, najveću imovinu ima Ingrid Antičević Marinović. Ona i njen suprug imaju kuću u Zadru od 224 kvadrata te poslovni prostor od 40 kvadrata. Antičević Marinović vlasnica je više oranica u Selinama ukupine veličine veće od 140.000 kvadrata, a njen suprug ima oranice površine veće od 44.000 kvadrata. On ima i kuću s okućnicom u Smilčiću od 2.200 kvadrata, a Antičević Marinović nije deklarirala nikakvu ušteđevinu.


Bivši predsjednik Sabora Josip Leko vlasnik je pola stana od 69 kvadrata u Zagrebu, a suvlasnik je i kuće gotovo iste kvadrature u Kamanu. Osim toga, Leko ima i automobil renault laguna star osam godina.


Davorin Mlakar otplaćuje kredit od 100.000 eura, i to će činiti još četiri godine. Suvlasnik je kuće s okućnicom od 486 kvadrata i garaže, prijavio je vlasništvo umjetničkih djela, uštedio je 100.000 eura i skoro 28.000 franaka, a njegova supruga uštedjela je 57.210 franaka.