Njihova istina

Ilčić u Rijeci: ‘Cilj Istanbulske konvencije je da se djeca zbune i da im se uništi spolni identitet’

Marinko Glavan

Dakle, ili prihvatite rodnu ideologiju ili gladujte, pri čemu će se nametati pravo na pobačaj i slične stvari, ali o tome nećete čitati u Novom listu, iz sebi znanih razloga je Radić imao potrebu prozvati naš list



RIJEKA Pod krinkom zaštite žena od nasilja Istanbulskom konvencijom na mala se vrata uvodi rodna ideologija, te rod kao društveni konstrukt, odvojen od spola, poručio je Ladislav Ilčić, koji je u ime Udruge Grozd govorio na skupu Inicijative Istina o Istanbulskoj konvenciji, održane u Centru za mlade Riječke nadbiskupije Blaženi Mirosav Bulešić na Trsatu.


– Rodna ideologija, kojom se pojam roda odvaja od spola i promiče kao stvar izbora pojedinca, nema nikakvo znanstveno utemeljenje, a ni biološki žena ne može postati muškarac ili obrnuto, istaknuo je Ilčić, inače predsjednik konzervativne stranke HRAST i savjetnik ministrice kulture.


»Znanstveno raskrinkavanje« 




Rodna ideologija svoj je vrhunac, prema njegovim riječima, doživjela u prvom desetljeću 21. stoljeća, nakon čega je, tvrdi, počelo »znanstveno raskrinkavanje«.


– Sada se pokušava progurati ispod radara, izbjegavajući argumente, te ugraditi u razne dokumente, poput Istanbulske konvencije, rekao je Ilčić, navodeći dijelove konvencije u kojima se spol i rod razdvajaju.


– Konvencija želi da se pitanje roda uvodi u redovni nastavni plan i program, kao i promicanje rodnih načela u sportskim i kulturnim okruženjima, te u medijima. Cilja se na djecu jer odrasli već imaju svoj izgrađeni identitet i mišljenje. Ide se na zbunjivanje djece, kako bi se uništio spolni identitet, a rezultat će biti rastakanje tradicionalnih vrijednosti, sve manje djece i sve više razvoda brakova, rekao je Ilčić, ponavljajući kako konvencija traži da se kultura, običaji i vjera određene zemlje podčine njenim odredbama.


Istaknuo je kako se i katolička crkva i sve udruge i skupine udružene u Inicijativu protive nasilju nad ženama, kao i nasilju u obitelji.



Na skupu je ispred Udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR govorila Sanja Kolić, navodeći kako se s nametanjem rodne ideologije počinje već u najranijoj dobi djece, u vrtićima i školama, što u kasnijoj dobi može zbuniti mlade u stvaranju vlastitog spolnog identiteta. Slične tvrdnje iznio je i vlč. Radić, optuživši dio odgajateljica u riječkim dječjim vrtićima da mimo odobrenja nadležnog ministarstva djeci pokazuju slikovnice u kojima djeca imaju roditelje istog spola.



– Žena je ravnopravna muškarcu i ravnopravno trebaju obavljati sve poslove. Ali oni koji promiču rodnu ideologiju nas koji se protivimo ratifikaciji Istanbulske konvencije automatski proglašavaju pobornicima obiteljskog nasilja. Protiv smo nasilja nad ženama, ali i protiv ovakve konvencije. Za sprečavanje nasilja nad ženama potrebno je učinkovito provoditi zakone, koji se mogu nadograditi dijelom odredbi Istanbulske konvencije koje su dobre, ali to ne znači da treba ratificirati konvenciju, sa svim njenim odredbama, rekao je Ilčić.


Na skupu je govorio i vlč. Nikola Radić, koji se predstavio kao psiholog, koji je ponovio Ilčićevu tezu da rodna ideologija nema znanstveno uporište.


– Riječ je o ideologiji, čiji pobornici i sami priznaju da je teorija po kojoj se ljudi rađaju kao rodno neutralna bića, tek teorija koju treba istražiti. Pa je žele istraživati na našoj djeci. Ponašaju se kao, primjerice, proizvođači GMO hrane, koji na tvrdnje da je to opasno odgovaraju – nije opasno, dokažite da je opasno. Stvari se postavljaju naglavce, a mi to naivno dopuštamo. Često se rodna ideologija gura u paketu s dobrim stvarima, rekao je velečasni Radić.


Dodao je kako sve ide iz Ujedinjenih naroda koji rodnu jednakost promiču kao središnji cilj, koji treba staviti u centar aktivnosti država članica, ali i u budžete za razvoj, posebno u Africi.


– Dakle, ili prihvatite rodnu ideologiju ili gladujte, pri čemu će se nametati pravo na pobačaj i slične stvari, ali o tome nećete čitati u Novom listu, iz sebi znanih razloga je Radić imao potrebu prozvati naš list, uz zaključak kako rodna ideologija ide na raščovječenje, te uništavanje shvaćanja da je čovjek slika božja.