Vremenska prognoza

Idućih nekoliko dana bit će sunčano i nadprosječno toplo. No Vakula tvrdi da zimi ipak nije kraj

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Nakon promjenljivo oblačnog i relativno vjetrovitog petka, od subote će vjetar biti slabiji, početkom novoga tjedna većinom će i izostati, kao i oblaci. No, povećat će se vjerojatnost za maglu, ponegdje i dugotrajniju – za vikend samo po nizinama unutrašnjosti, zatim i na Jadranu, osobito sjevernom. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme bit će iznadprosječno toplo, pa će nakon tri tjedna veljače srednja temperatura zraka biti još i veća nego do sada, kada je u većini Hrvatske od 2 do 3 °C viša od prosjeka za prva dva tjedna.


No, posljednjih tjedan dana veljače vjerojatno će je “spasiti” od klimatološke ocjene “ekstremno toplog” mjeseca. Od srijede se, naime, povećava vjerojatnost za nestabilnije i oblačnije razdoblje, uz mjestimične oborine, a osobito od petka i vjetrovitije dane, uz osjetniji pad temperature na vrijednosti oko prosječnih za doba godine, gdjekad i niže i od njih, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 


U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano. Mjestimične magle bit će uglavnom ujutro, ponajprije uz rijeke, a samo rijetko se može zadržati i u dijelu prijepodneva. Jutarnja temperatura oko -1 °C, a danju će porasti na oko 11 °C. Podjednako će toplo i pretežno sunčano poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, ali nakon jutra malo hladnijega nego na istoku. Ponegdje će biti magle, koja se može zadržati i tijekom prijepodneva.




I u gorju uglavnom sunčano, ali po kotlinama ujutro maglovito. Najniža temperatura oko -3 °C, a dnevna 9 ili 10 °C. Na sjevernom Jadranu još će povremeno puhati umjeren sjeverozapadnjak, a dan će proteći uz sunčano vrijeme i najvišu temperaturu oko 15 °C. Ugodno će toplo biti i u Dalmaciji, u čijoj unutrašnjosti još ujutro temperatura malo niža od 0 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, tijekom noći i jutra i bura, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Bit će uglavnom sunčano, na obali i otocima čak i vedro. I na jugu Hrvatske će oblaci uglavnom u zaobalju biti ukras na nebeskom plavetnilu. Temperatura iznad prosjeka, oko 15 °C. U noći i ujutro još će povremeno puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak.”


U sunčanu će nedjelju još mjestimice duž obale puhati do umjeren sjeverozapadnjak. Početkom novoga tjedna vjetar će gotovo u potpunosti oslabjeti pa će rasti vjerojatnost za maglu, osobito na sjevernom dijelu. No gdje izostane ili bude samo kratkotrajna bit će obilje sunca. Prema sredini tjedna ipak porast naoblake, no i dalje uglavnom bez oborine ili uz samo pokoju kap kiše.


I na kopnu od sredine tjedna više oblaka i manje toplo, samo rijetko uz mogućnost kiše. Do tada pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz maglu, češću po kotlinama i uz rijeke. Magla ponegdje može biti i dugotrajnija, osobito početkom tjedna. Jutra prohladna, a danju temperatura oko 15 °C.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.