Nezadovoljstvo

Idu na Markov trg: Liječnici primarne zaštite najavili prosvjed zbog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Hina

Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Josipa Rodić najavila je i povlačenje te udruge iz radne skupine koja radi na izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranja, ističući da je novi tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti »dijametralno suprotan« svemu što su tražili, što im je obećano i što je radna skupina zaključila

 Liječnici primarne zdravstvene zaštite najavili su za iduću srijedu prosvjed na Markovu trgu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi se idućeg tjedna trebao naći pred Vladom, jer je taj prijedlog izmijenjen u odnosu na tekst koji je izradila radna skupina sastavljena od brojnih dionika u sustavu. Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Josipa Rodić najavila je na konferenciji za novinare i povlačenje te udruge iz radne skupine koja radi na izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranja, ističući da je novi tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti »dijametralno suprotan« svemu što su tražili, što im je obećano i što je radna skupina zaključila.

Primjerice, iako je u tekstu radne skupine bilo predviđena mogućnost da će nositelj ordinacije moći zaposliti još jednog liječnika koji bi mogao naslijediti tu ordinaciju, u novom prijedlogu toga nema već se ordinacija vraća domu zdravlja, koji će odlučivati što dalje.


Liječnica Marija Divić ustvrdila je da su liječnici primarne zdravstvene zaštite prevareni jer je poništena jednakopravnost liječnika pri domovima zdravlja i onih u koncesiji. Najavljuje se da će 25 posto liječnika i dalje ostati pri domovima zdravlja umjesto da im se omogući samostalno sklapanje ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Zbog takvog neravnopravnog odnosa najavili su i podizanje ustavne tužbe.Nezadovoljni što im HZZO, kako tvrde, plati tek trećinu odrađenog posla s pacijentima, pozivaju sve liječnike opće medicine, pedijatre, ginekologe i dentalne liječnike da od 26. lipnja rade samo unutar limita koji im plaća HZZO, odnosno 40 sati tjedno. »Odlučili smo se držati stručnog i profesionalnog standarda. Ono što može čekati ići će na listu čekanja, a prednost će imati pacijenti koji su akutni i hitni«, najavila je Vjekoslava Amerl Šakić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.Pacijenti imaju pravo na vrijeme koje će provesti sa svojim doktorom, kako bi dobili kvalitetnu uslugu, a liječnici da rade opušteni i sigurni, a ne u strahu za svoju egzistenciju, dodala je Amerl Šakić.