Novi europarlamentarci

Ide li Tepeš zaista u Bruxelles? Ćorić tvrdi: ‘On automatski ide u EU parlament, to je završena priča’

Zlatko Crnčec

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament je jasan i ima veću snagu od bilo kakvog međustranačkog sporazuma. A iz njega jasno proizlazi da barem dvojica eurozastupnika HDZ-a podnesu ostavku Tepeš ima pravo na euromandat



Ostavkom Plenkovića i Stiera otvoren je prostor da novi europarlamentarci postanu Ivica Tolić (HDZ), ali i predsjednik HSPAS-a Ivan Tepeš. Da će Tepeš inzistirati na svom mandatu iako njegova stranka više nije u koaliciji s HDZ-om, rekao je jučer za naš list glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić.


– U našem sporazumu s HDZ-om samo je definiran broj mjesta na listi. Tepeš automatski ulazi u Europski parlament, to je završena priča, rekao je Ćorić. Dodao je da će HSPAS u subotu imati konvenciju na kojoj će Tepeš govoriti kao predsjednik stranke. Sam Tepeš jučer se nije javljao na naše pozive.


Nekadašnja predsjednica HSPAS-a, koja se sa tom strankom rastala nakon vrlo gadnog sukoba, rekla je jučer da je njena tadašnja stranka sklopila pisani sporazum s HDZ-om u skladu s kojim Tepeš ulazi u EP samo ako ona ode iz njega, odnosno da zastupnika neke stranke može zamijeniti samo njegov stranački kolega.




– U EP-u to ne moraju uvažiti, ali bi mogli uvažiti ako HDZ-ovci pronađu taj ugovor i pokažu ga u EP-u – rekla je Tomašić. Međutim, Ćorić kaže da u sporazumu toga nema, te da je u njemu definiran samo broj mjesta koje pripada pojedinoj stranci.


Međutim, Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament je jasan i ima veću snagu od bilo kakvog međustranačkog sporazuma. A iz njega jasno proizlazi da barem dvojica eurozastupnika HDZ-a podnesu ostavku Tepeš ima pravo na euromandat. On je na izborima za Europski parlament 2014. godine bio osmi na listi s koje u Bruxelles otišlo prvih šest kandidata. A Zakon jasno kaže da one eurozastupnike koji daju ostavku mijenjaju preostali kandidati i to isključivo po redoslijedu kojim su bili na listi. Materiju zamjene zastupnika regulira članak 13. Zakona koji kaže da člana kojem prestane mandat »zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste s najviše dobivenih preferiranih glasova«.


– Ako na listi nema više kandidata koji su dobili preferirane glasove od najmanje deset posto glasova koje je osvojila ta lista, člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste, piše u drugom stavku članka 13. Zakona.


Stoga bi Plenkovića i Stiera trebali zamijeniti Ivica Tolić – koji je bio sedmi na listi i predstavljao braniteljsku populaciju – te Tepeš koji je bio osmi.


Plenković je rekao da je tu zakon sasvim jasan i da umjesto njega ulazi Tolić. Iz HDZ-a se jučer neslužbeno moglo čuti da neće razgovarati s Tepešom, te da je Zakon više nego jasan.