Film smutnje?

IZVRGNUTE TRAUMI Udruga udovica branitelja podnijela pravobraniteljicama pritužbe na ‘Ministarstvo ljubavi’

Siniša Pavić

Članice Udruge posebice su, kako su kazale, bile zgrožene prikazivanjem filma na HRT-u i s tim da se "hrvatski javni servis kojeg svi plaćamo izruguje jednoj ranjivoj skupini"



ZAGREBPredstavnice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH – Grad Zagreb i Zagrebačka županija izvijestile su na tiskovnoj konferenciji u četvrtak kako je Udruga podnijela pritužbu pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić, na film “Ministarstvo ljubavi”.


Tvrde kako se njegovim javnim prikazivanjem u programu HRT-a i na različitim javnim događajima, grubo narušava ljudsko dostojanstvo udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


– Film prikazuje udovice ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja upravo jer su udovice i pritom ih na temelju toga statusa prikazuje na način koji vrijeđa njihovo dostojanstvo, čast i ugled kao udovica – žena čiji su muževi na najokrutniji način ubijeni u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku braneći hrvatsku državu – stoji, među ostalim, u priopćenju što ga je pročitala predsjenica Udruge Rozalija Bartolić.   




Tvrdi se da je javnim prikazivanjem filma prekršen članak 16. Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojem je “zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol”, kao i Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima, Kazneni zakon, Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o HRT-u. Udruga traži od pravobraniteljica; da se očituju o navedenom uvredljivom i diskriminatornom prikazu svih udovica koje u hrvatskom društvu, opravdano, uživaju zaštitu hrvatske države, a onda i udovica hrvatskih branitelja, da zaštite žene koje su udovice, od napada na njihovo građansko, ljudsko, žensko i majčinsko dostojanstvo, da ispitaju tko je financirao film “Ministarstvo ljubavi”, je li financiran javnim novcem i je li dopustivo da se javnim novcem, kroz državne institucije, vrijeđaju žene i udovice te da izvijeste Udrugu o svojem stavu o tome kako su žene prikazane u filmu “Ministarstvo ljubavi”.


Članice Udruge posebice su, kako su kazale, bile zgrožene prikazivanjem filma na HRT-u i s tim da se “hrvatski javni servis kojeg svi plaćamo izruguje jednoj ranjivoj skupini”. No, zna se da su predstavnice Udruge prije prikazivanja filma bile na HRT-u i razgovarale s čelništvom HRT-a te sa sastanka otišle zadovoljne. Što im je tamo obećano i osjećaju li se izmanipulirano, kako od vodstva HRT-a tako i od strane ministra branitelja Tome Medveda koji im je, kako se pisalo, obećao urgirati na HRT-u da se film ne prikaže, pa i pismom?


– Što se tiče HRT-a kao javnog servisa, zaista jesmo izmanipulirani, jer je bio dogovor da će se ući u javnu raspravu, upravo kako ne bi došlo do ovoga. Međutim, došlo je. Postoji odgovornost i kazna, pa ćemo vidjeti. A što se tiče ministra, on niti u jednom jedinom trenutku nije prekoračio svoje ovlasti. Stalno slušamo o nekim pismima. Ne. Ministar niti je to namjeravao, niti je to napravio. Nikakva pisma, nikava namjere nije bila da on utječe izravano na rad HRT-a – kazala Tanja Polić Marković.    


Pitali su novinari i ne bi li, kad se već traži stava od pravobraniteljica, stav o filmu trebalo tražiti i od Vlade na čelu s premijerom s obzirom da su se njeni članovi, što javno, što neslužbeno, jasno usprotivili bilo kakvoj cenzuri. U Udruzi tvrde da nitko nije za cenzuru, a onda ističu kako ovo nije problematika koja se tiče Vlade, jer HRT odgovara Saboru. A što ako stav pravobraniteljica bude taj da film ne vrijeđa nikoga?


– Postupak ide dalje. Imamo analizu stručnjaka, psihologa, psihijatara. Točno se zna koliko smo tim postupkom HRT-a ponovno izvrgnuti traumi, koliko nam se ovakvim odnosom HRT-a, politike, i Ministarstva kulture te rane samo porodubljuju – poručila je Bartolić.