Program u Kninu

IZRAELSKI AVIONI NAD KNINOM Pogledajte prizor prvog preleta F16 Baraka nad hrvatskim nebom

Hina

Ilustracija / foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Ilustracija / foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL



 Dva izraelska borbena aviona F-16 u formacijskom letu s dva hrvatska MiG-a 21 preletjela su danas iznad Kninske tvrđave u sklopu svečanog programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.


Borbeni avioni Države Izrael i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poletjeli su iz 91. zrakoplovne baze Pleso u Zagrebu, gdje su izraelski F-16 pristigli prije tri dana kako bi zajedno s hrvatskim MiG-ovima sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi VRO Oluja.


Tim je činom, kažu u MORH-u, na simboličnoj razini povezana slavna prošlost pobjedničke Hrvatske vojske i perspektivna budućnost naših Oružanih snaga, u čijem će sastavu biti i borbeni avioni F-16 C/D Barak kao jamac opstojnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i sigurnosti hrvatskog zračnog prostora.




– Povijesni dolazak Sedme i Četvrte gardijske brigade, podizanje hrvatskog barjaka i dolazak predsjednika Tuđmana na Kninsku tvrđavu obilježio je hrvatsku povijest. Danas, 23 godine nakon veličanstvene operacije Oluja, ovogodišnju proslavu uveličali su izraelski F-16. To je dokaz partnerstva, savezništva Hrvatske, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Ponosan sam što su ovdje u Kninu naši prijatelji iz SAD-a i Izraela te saveznici iz NATO-a. Jačamo Hrvatsku vojsku i učvršćujemo odnose s prijateljima i partnerima i tako jačamo sigurnost. Danas se s posebnim osjećajem sjećamo svih hrvatskih branitelja, iskazujući im zahvalnost za sve što su dali za slobodu naše Hrvatske, izjavio je na Kninskoj tvrđavi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.


Foto MORH


Foto MORH



Uz najviše državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin ovogodišnju proslavu vojno-redarstvene operacije Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael, koji su također bili na Kninskoj tvrđavi.


FOto MORH


FOto MORH



U letačkom programu sudjelovala su 24 zrakoplova iz sastava HRZ-a, i to helikopteri Kiowa Warrior OH-58D, Bell 206-B, Mi-8 i Mi-171Sh te avioni Zlin 242L, Pilatus PC-9, Airtractor AT-802 i Canadair CL-415, kao i dva MiG-a 21 uz dva gostujuća izraelska F-16 Barak. Istovjetni višenamjenski borbeni avioni 4. generacije od 2020. godine ući će u sastav HRZ-a i činiti udarnu snagu Hrvatske vojske.


Nakon počasnog preleta izraelskih i hrvatskih borbenih aviona, uslijedio je prigodan program akro grupe „Krila Oluje”, čime je završen svečani program na Kninskoj tvrđavi.