Delikatna situacija

IZBORI ZA ZAGREB Dok Prgomet odiše optimizmom, u HDZ-u atmosfera i nije baš najsjajnija

Zlatko Crnčec

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Kako se može neslužbeno doznati, u zagrebačkom HDZ-u, posebno u onim područnim odborima gdje se izravno kadroviralo iz središnjice, stranačka infrastruktura nije u punom pogonu



Iako je kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet odisao optimizmom u samoj stranci razmišljanja nisu tako optimistična. Situacija je posebno delikatna jer se u lokalne izbore u Zagrebu izravno umiješao stranački vrh na čelu s predsjednikom stranke i premijerom Andrejom Plenkovićem.


– Puno je dosadašnjih anketa zadnjih godina promašilo u svojim predviđanjima. Najbolju anketu ćemo imati u nedjelju uvečer, odgovorio je Prgomet na konferenciji za novinare na novinarsko pitanje kako komentira rezultate Agencije Ipsospuls po kojima je tek na petom mjestu i dobija samo 5,8 posto glasova, manje čak i od nezavisne kandidatkinje Brune Esih. Dodao je kako još uvijek vjeruje u pobjedu na izborima za gradonačelnika Zagreba.


I dan ranije gostujući na televiziji N1 Prgomet je rekao da je nemoguće da Esih dobije više glasova od njega, te da su agencije predviđale da će Ivo Josipović na predsjedničkim izborima već u prvom krugu sa 61 posto pobijediti Kolindu Grabar Kitarović.




– Vjerujem da oni rade “by the book”, ali stavovi u društvu se jako brzo mijenjaju. Brexit, Trump, pobjede CDU-a… Meni odgovara ona koja će biti u nedjelju navečer, ja ću prihvatiti svaku odluku građana. HDZ uvijek ima više nego što ankete pokazuju, rekao je Prgomet.


Izbori za Zagreb posebno su osjetljivi za vodstvo stranke budući da je ono nametnulo Prgometa zagrebačkoj organizaciji HDZ-a, praktički s njim odredilo listu za Gradsku skupštinu, a iz središnjice se kadroviralo čak i na razinama nekih gradskih četvrti. Na sjednici Područnog odbora Črnomerec neposredno prije formalnog početka kampanje pojavio se i Plenković osobno. Tamo je prije četiri godine bio i kandidat na listi HDZ-a za Vijeće gradske četvrti.


Kako se može neslužbeno doznati, u zagrebačkom HDZ-u, posebno u onim poručnim odborima gdje se izravno kadroviralo iz središnjice, atmosfera nije baš najsjajnija i stranačka insfrastruktura nije u punom pogonu. Lokalni čelnici s kojima smo razgovarali smatraju da bi se zaista lako moglo dogoditi da Esih dobije više glasova od Prgometa, ali ipak vjeruju da će lista HDZ-a ipak proći puno bolje nego što to pokazuje istraživanje Ipsosa, odnosno da će dobiti više od 13,5 posto glasova. Kako bi se neposredno pred izlazak na birališta poboljšala atmosfera u stranci na zagrebačkim Mikulićima će se održati svojevrsan teambuilding zagrebačkog HDZ-a na kojem će se pojaviti i Plenković.


Inače, Prgometa su desni portali napali da je na N1 rekao da mu je otac ubijen na križnom putu iako je on rođen 1965. godine.


– Bio bih politička i moralna nula kada bi bleiburšku tragediju koristio u političke svrhe, rekao je Prgomet. Potom je prikazao isječak iz emisije gdje je jasno rekao da je njegov otac prošao kroz križni put, a da je na njemu ubijen njegov stric.