Tragom Jelene Krsnik

IVICA ĐIKIĆ Predsjednica manifestira politički očaj, a to nije dobra aura za izlazak na izbore

Siniša Pavić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Predsjednica je pokazala da je nesigurna i politički slaba, kao što je to isto bio pokazao bivši predsjednik Ivo Josipović kad je, zbog straha od desnice, uoči izbora smijenio svog savjetnika Dejana Jovića, kaže Ivica Đikić



ZAGREB Ono što se nagovještavalo, počelo se i ostvarivati. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović krenula je u redizajan svog savjetničkog tima.


Mirjana Hrga je imenovana, Vlado Galić je bivši baš kao i Mate Radeljić, drugi su na tankom ledu, a sve ne bi li, kako to piše kolega Dražen Ciglenečki, predsjednica iznova osmislila samu sebe.


Potezi su to koje bi se komotno dalo inkorporirati u scenarij dramske serije »Novine«, ako ih već druga sezona serijala nije i nagovijestila. Jer, i tamo je aktualna predsjednica Jelena Krsnik vukla začudnih poteza ne bi li se izborila za još jedan mandat, a ni živopisnih savjetnica joj nije manjkalo.




Ivica Đikić, međutim, nije samo scenarist serije koja tako mnogi nalikuje junacima i događajima iz našeg društveno-političkog života i čiji je scenarij često proročanski kazivao što nas čeka, već je i vrstan politički novinar.


U potrebi Kolinde Grabar-Kitarović da mijenja savjetnike u zadnjoj godini mandata i ne vidi on pretjerano mudar potez.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



– Micanjem Vlade Galića i Mate Radeljića, svojih dosad najvažnijih i najbližih savjetnika, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokazala je da u izbornoj godini ne želi ostati bez aktivne podrške Andreja Plenkovića i HDZ-a, odnosno pokazala je da je nesigurna i politički slaba, kao što je to isto bio pokazao bivši predsjednik Ivo Josipović kad je, zbog straha od desnice, uoči izbora smijenio svog savjetnika Dejana Jovića. Vidjeli smo kako je to završilo – ne dvoji Đikić.


Tu nesigurnost bi trebala odagnati i Mirjana Hrga.


– Smisao imenovanja Mirjane Hrge savjetnicom za strateška pitanja, to jest za vezu s HDZ-om, Vladom i Saborom, sastoji se u pokušaju uspostave skladnijih i koordiniranijih odnosa s Plenkovićem, naročito u pogledu propagandnih akcija i poteza koji bi trebali osigurati gospođi Grabar-Kitarović još jedan predsjednički mandat.


Prvo, vidjet ćemo hoće li ovo biti dovoljno da Plenković zaboravi sve predsjedničine spletke i provokacije te da joj pruži nedvosmislenu podršku za drugi mandat. Ja baš i nisam siguran u to. I drugo, predsjednica je manifestirala politički očaj i spremnost na sve samo da zadrži svoju funkciju, a to nije dobra aura za izlazak na izbore, neovisno o tome tko će biti protukandidati – smatra Đikić.


Čeka se, dakle, ime protivnika, baš kao i prvi potezi nove savjetnice. Inače, u seriji »Novine« i Jelena Krsnik je pokušala u pola kampanje promijeniti retoriku ne bi li se dočepala još kojeg glasača.


Oni koji su seriju gledali, znaju kako je završilo, Ludvig Tomašević u trećoj će sezoni »Novina« biti predsjednik. Jelena Krsnik je već dobivene izbore spektakularno izgubila, ali, istini za volju, savjetnice i savjetnike nije se sjetila mijenjati.