Protestni glasovi

IVAN PERNAR Otpisivali su me kao Grilla i Faragea, a postajemo druga politička snaga u zemlji

Irena Frlan Gašparović

Ivan Pernar / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Pernar / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mi partnera u Hrvatskoj ne vidimo u dvije vodeće stranke i stoga smatram da je kod nas puno izglednija velika koalicija nego naše participiranje u vlasti nakon idućih izbora



ZAGREB Jedna od država utemeljiteljica Europske unije, Italija, ubrzo će, po svemu sudeći, dobiti euroskeptičnu vladu. Pokret 5 zvijezda i Liga, dvije stranke koje su popularnost izgradile na protivljenju tzv. političkom establišmentu i prkošenju Bruxellesu, na dobrom su putu da formiraju vladu jer je na izborima prije dva mjeseca većina Talijana povjerenje dala upravo njima.


Pokret 5 zvijezda, koji mediji opisuju kao »protusistemsku stranku«, na tim je izborima postao pojedinačno najjača politička snaga u Italiji, osvojivši oko 32 posto glasova birača.


Da Talijani vjeruju da im upravo nove političke stranke i pokreti mogu donijeti stvarnu promjenu kakva im je potrebna, potvrdilo je i istraživanje Eurobarometra čiji su rezultati objavljeni ovoga tjedna, godinu dana uoči izbora za Europski parlament.




Jedno od pitanja u tom istraživanju glasilo je ovako: »U nekim europskim zemljama nove političke stranke i pokreti ostvaruju uspjeh protiveći se tradicionalnom političkom establišmentu. U kojoj mjeri se slažete ili ne slažete sa sljedećim tvrdnjama o pojavi tih novih stranaka i pokreta?«. U odgovoru na to pitanje, 71 posto ispitanika u Italiji složilo se s tvrdnjom da »trebamo stvarnu promjenu i to je ono što ove stranke i pokreti mogu donijeti«.


Da su upravo te snage ujedno i nositelji novih rješenja, smatra 65 posto Talijana.


Stvarne promjene


Po tim postocima, međutim, Italija nije na vrhu europske ljestvice jer prvu poziciju drži Hrvatska. Isto istraživanje pokazalo je da čak 72 posto anketiranih u Hrvatskoj ocjenjuje da nove političke stranke i pokreti, koji svoj uspjeh temelje na protivljenju tradicionalnom establišmentu, mogu donijeti stvarne promjene, dok ih 68 posto smatra nositeljima novih rješenja.


Usporedi li se situacija s Italijom, moglo bi se zaključiti da hrvatski građani, slično kao Talijani, gube povjerenje u tradicionalne stranke i da bi to – kao što je u Italiji pomoglo Pokretu 5 zvijezda – u Hrvatskoj moglo ići u prilog strankama poput Živog zida. Prvi pravi test mogli bi biti izbori za Europski parlament, u svibnju 2019. godine.


Saborski zastupnik Živog zida, svakako najjače protestne stranke u Hrvatskoj, Ivan Pernar, ponukan ovim brojkama, u reakciji za naš list podsjetio se kako je svojedobno Vesna Pusić britanskog europarlamentarca Nigela Faragea, kako kaže, etiketirala kao marginalca kojem se smiju i u njegovom vlastitom mjestu gdje živi, čija ideja o izlasku iz EU-a nema podršku većine Britanaca.


»Vrijeme je pokazalo da je njena procjena bila pogrešna i da zapravo većina građana Ujedinjenog Kraljevstva misli kao i Farage, a što je na kraju krajeva pokazao i referendum o izlasku iz EU-a zbog kojeg na kraju Britanci i izlaze iz te umjetne tvorevine«, napisao je u odgovoru na pitanja našeg lista Pernar, koji se pozvao i na primjer iz Italije gdje su mainstream mediji prikazivali Beppea Grilla, osnivača Pokreta 5 zvijezda, kao redikula koji nema šanse u politici.


Jednako žustro


»To sve govori o kvaliteti predviđanja domaćih mainstream političkih analitičara koji su i mene, kao i prethodnu dvojicu, davnih dana otpisali kao marginalca koji nema šanse u politici. Međutim, brojke sve govore i demantiraju ih, stranka koju sam osnovao, Živi zid, je trenutno treća po snazi, a po svemu sudeći, mogla bi uskoro postati i druga. Iza predsjednice i premijera treći sam najpopularniji političar u zemlji kojeg prati više od 250.000 ljudi«, ističe Pernar, te obećava da će se njegova stranka i u Europskom parlamentu »boriti protiv tog nedemokratskog sustava jednako žustro kao i u Hrvatskom saboru, tražeći pritom slobodu i dobrobit građana naše zemlje«.


Pernar na upit o usporedbi njegove stranke i Pokreta 5 zvijezda kaže kako se razlikuju u tome što talijanska stranka vjeruje u mogućnost dogovora s EU-om, dok je Živi zid to davno isključio.


»Druga razlika je što su oni u Italiji pronašli partnera s kojim je moguće koalirati i usuglasiti program. Mi takvog partnera u Hrvatskoj ne vidimo u dvije vodeće stranke i stoga smatram da je kod nas puno izglednija velika koalicija nego naše participiranje u vlasti nakon idućih izbora. Odnosno, umjesto vladajuće stranke, po svemu sudeći, postat ćemo najveća oporbena stranka«, smatra Pernar.