Tribina u Rijeci

ISTANBULSKA KONVENCIJA Nema ratifikacije jer Vlada ovisi o glasovima nekoliko ekstremnih desničara

Andrej Petrak

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

 Što bi se dogodilo da sutra padne Vlada? Tko bi došao na vlast? To je razlog zašto konvencija još nije ratificirana,komentirala je oravna strućnjakinja Sanja Barić



RIJEKA Većina za ratifikaciju Istanbulske konvencije postoji i u HDZ-u i u Saboru, ali ovo pitanje ne stavlja se na glasovanje, jer opstanak Vlade ovisi o glasovima nekolicine ekstremnih desničara, koji su izrijekom protiv ovog dokumenta Vijeća Europe, izjavila je pravna stručnjakinja Sanja Barić na tribini »O nužnosti ratifikacije Istanbulske konvencije«, održane u Antikvarijatu Ex Libris, u organizaciji Udruge PaRiter i Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.


Uz Barić na tribini je sudjelovao Daniel Antunović, voditelj Udruge Uzor, u okviru koje djeluje i sklonište za žrtve nasilja u obitelji, a moderirale su Ana Ajduković i Brigita Miloš.


– Za prijedloge Vlade u Saboru glasaju samo dva zastupnika više od minimalno potrebne većine od 76 zastupnika. Vladu tu održava ekstremna desnica poput Hasanbegovića, Esih, Glasnovića i pitanje je hoće li se većina raspasti na ratifikaciji Istanbulske konvencije? Što bi se dogodilo da sutra padne Vlada? Tko bi došao na vlast? To je razlog zašto konvencija još nije ratificirana, rekla je Barić.




Riječ je o dokumentu koji je potpisalo 45 članica Vijeća Europe, svi osim Rusije i Azerbejdžana, a potpisala ju je i EU kao jedinstven entitet. Dosad ju je ratificiralo 28 država, do ljeta to će učiniti 31 država, uključujući i 17 članica EU, no Hrvatska nije među njima. U izradi teksta konvencije sudjelovao je i službeni Vatikan, ističe Barić, koji ne da joj se ne protivi, već pozdravlja konvenciju i sve ono što se čini zahvaljujući njenoj ratifikaciji. Zašto su ultrakonzervativci protiv ovog dokumenta, ako laički i zdravorazumski ne bi bi trebalo biti dvojbi da se konvencija usvoji?


– Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe u svom pismu premijeru Plenkoviću navodi da mu je poznato da neki kritičari u Hrvatskoj smatraju da se treba boriti protiv nasilja u obitelji, ali da se ne smije dopustiti različite interpretacije pojma roda. On piše da to znači da se žene svodi na rodne stereotipe. Sve mjere u konvenciji, ističe, svode se na jačanje obitelji i obiteljskih veza. Uzrok raspada i razaranja obitelji je nasilje, a ne stereotipne uloge, koje su postojale odnekud, rekla je Barić. Jasno je, kaže, da cijela priča ultrakonzervativaca nema nikakve veze s konvencijom, niti konvencija ima veze s rodnom ideologijom.


– U tekstu konvencije na 21 stranici pojam roda spominje se tek nekoliko puta i ništa se u njoj ne skriva. Manipulacije ultrakonzervativaca toliko su strašne, da je nevjerojatno da se intelektualno moramo boriti protiv toga. Kao da vam netko o Shakespearu priča kao o starogrčkom piscu, koji je pisao horore i razvratne priče, iako je, doduše, živio u Engleskoj. Kad to sluša netko tko Shakespearea previše ne poznaje, može mu se učiniti da to ima smisla, a slična je i priča ultrakonzervativaca o ovoj konvenciji, rekla je Sanja Barić.


Daniel Antunović govorio je o nužnosti ratifikacije konvencije, osvrćući se na svoje praktično iskustvo, u kojem su hrvatski zakoni o nasilju u obitelji nedovoljno dobri i jasni, pa policija u prekršajni postupak stavlja i počinitelja i žrtvu, samo zato što se nasilnika usudila opsovati, a u većem dijelu Hrvatske postoje nedovoljno efikasni centri za socijalnu skrb, ne postoje savjetovališta i skloništa za žene niti prihosocijalni tretmani počinitelja nasilja. Sve bi se to ratifikacijom trebalo ustrojiti, a Hrvatska bi, kaže, učinila korak u pravom smjeru da se ostvari generacijski cilj smanjivanja nasilja u obitelji za 90 posto.