Premijer ponovio svoju ocjenu

ISPRIKA NIJE BILA UVJERLJIVA Plenković: I dalje smatramo da je Tajanijeva izjava bila neprihvatljiva i neprimjerena

Hina

snimio Duško Marušić / PIXSELL

snimio Duško Marušić / PIXSELL

Plenković je prije početka sjednice rekao kako je nazvao Tajanija zbog njegove kontroverzne izjave o "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji" i poručio mu da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom i da traži pojašnjenje.



ZAGREB – Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponovno je u ponedjeljak neprihvatljivom i neprimjerenom ocijenio izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” istaknuvši kako i dalje stoji kod svoje ranije izjave na tu temu.


“Mi stojimo kod naše izjave koju sam dao prije dva sata i činjenice da je to bilo neprihvatljivo, da je odbacujemo i da je bilo neprimjereno”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan za komentar Tajanijeve reakcije.


Tajani je u ponedjeljak na početku plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu rekao da u njegovom govoru u nedjelju u Basovizzi pokraj Trsta nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Slovenije i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene. “Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore talijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Talijanski, hrvatski i slovenski narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi”, rekao je Tajani.




Plenković je prije početka sjednice rekao kako je nazvao Tajanija zbog njegove kontroverzne izjave o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” i poručio mu da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom i da traži pojašnjenje. Plenković je najoštrije osudio tu izjavu, naglasivši kako ona “ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma”, te kako joj se najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Europskih pučana, kao i Forza Italia, stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija u kojoj je Tajani jedna od ključnih figura.


Tajani je u nedjelju govorio na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta, a na kraju govora je rekao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.