Luksuzno plovilo

INTERIJER PO MJERI TODORIĆEVIH Ovo je Jana, jahta kojoj ne nedostaje ni ptičjeg javora

Gabrijela Galić

Na krmi broda nalazi se veliki drveni stol uz koji je i glazbena linija. U potpalublju se nalaze četiri spavaće sobe s osam ležajeva, na prvoj etaži je kuhinja, stol sa sjedalicama, dnevni boravak te kupaonice, a na gornjoj etaži ugrađen je čak i roštilj.  Unutrašnjost plovila i dio namještaja savršeno se uklapa s namještajem od bež kože



Nakon objave poziva zainteresiranim kupcima za razgledavanje jahte »Jana« tipa Riva 85 Opera u vlasništvu Agrokora, koja se nalazi na vezu u Tankerkomercovoj marini, izvanredna uprava Agrokora je i predstavnicima javnosti omogućila da nakratko zavire u unutrašnjost luksuznog plovila ukupne dužine 23,86 metara. Iako je jahta izgrađena još 2006. godine, opremu i interijer Todorići su dali urediti po svom ukusu, potrebama i džepu.


Na krmi broda nalazi se veliki drveni stol uz koji je i glazbena linija. U potpalublju se nalaze četiri spavaće sobe s osam ležajeva, na prvoj etaži je kuhinja, stol sa sjedalicama, dnevni boravak te kupaonice, a na gornjoj etaži ugrađen je čak i roštilj. Unutrašnjost plovila i dio namještaja obložen je ili izrađen većim dijelom od takozvanog ptičjeg javora koji se savršeno uklapa s namještajem od bež kože. Sve to može se kupiti po početnoj cijeni od 1,4 milijuna eura, no vlasnik će postati onaj tko ponudi više. Iako je »običnom smrtniku« i početni iznos svota koju ne može zaraditi ni za tri života, onih koji si ovu jahtu mogu priuštiti ipak ima. Kako stoji na službenim stranicama Agrokora, interes, ali i nemalu jamčevinu, iskazalo je i platilo čak 15 potencijalnih kupaca.


Porezni tretman


– Radi se o cijeni bez poreza na dodanu vrijednost, a porezni tretman će se utvrditi ovisno o poreznom statusu kupca. Proces prodaje, podložan uvjetima iz i u vezi postupka izvanredne uprave, predviđa mogućnost pregleda motorne jahte, upoznavanje s pravnim preduvjetima eventualne prodaje, prikupljanje ponuda i provjeru kvalificiranosti valjanih ponuda, uz primjenu kriterija najviše ponuđene cijene. Od kupaca se očekuje i garancija ozbiljnosti ponude, a prijedlog kupoprodajnog ugovora bit će pripremljen od strane prodavatelja, istaknuli su iz Agrokora navodeći i kako je jahta Riva 85 Opera u trenutku otvaranja procesa izvanredne uprave bila na redovitom servisu i održavanju na suhom vezu u Italiji.





Osim pregleda jahte, zainteresirani kupci mogu »baciti« i probni đir, no i to košta. Nakon što su mediji napustili jahtu i gat gdje je vezana, »Jana« se otisnula na more. Osim jahte, izvanredna uprava Agrokora odlučila se i na prodaju Todorićeveva helikoptera, navodeći kako je i on pokretnina koja nije neophodna za poslovanje.

– Od objave javnog poziva do danas zaprimljeno je 12 iskaza interesa za kupnju helikoptera. Svi koji su do sada i na ovaj način iskazali svoj interes za kupnju će o detaljima daljnjeg tijeka procesa prodaje biti obaviješteni izravno, navode iz Agrokora koji je za prodaju jahte angažirao zagrebačku agenciju Navis Marine, dok je odabir agenta za prodaju helikoptera još u tijeku.


Prodaja u listopadu


– Očekivanje izvanredne uprave je da se prodajni proces okonča tijekom listopada. Prilikom prodaje pokretnina i druge imovine Agrokora, fokus izvanredne uprave i dalje će biti na transparentnom i otvorenom procesu te postizanju maksimalne vrijednosti, stoji na službenoj stranici Agrokora.


Budući da Todorići, usprkos krahu poslovnog carstva, i danas žive u luksuznom dvorcu te posjeduju otok Smokvicu kod Rogoznice, moguće je da će se i ove vrijedne nekretnine uskoro naći na tržištu. Naime, ni one nisu neophodne za poslovanje Agrokora d.d. i operativnih kompanija koje u Hrvatskoj zapošljavaju oko 38.000 radnika, a oko 60.000 ukupno uključujući i one zaposlene u susjednim zemljama.



U postupku izvanredne uprave preopterećeni koncern najprije će se rješavati pokretnina, a potom i nekretnina, kao i tvrtki koje ne predstavljaju osnovnu djelatnost koncerna.


Već je duže vrijeme poznato da je Villa Castello u Medveji nedaleko Opatije nekretnina koja će prva u prodaju, a pripreme za taj posao traju. Kada će se, pak, ta vila naći u oglasniku, još nije poznato. No, sudeći po medijskim napisima, za nju je interes već pokazao Sándor Csányi, najbogatiji Mađar, najveći dioničar i predsjednik mađarske financijske OTP grupe, u čijem sastavu posluje i OTP banka. Taj poslovnjak, povezan i s MOL-om u kojem je godinama bio član odbora direktora, nije jedini koji neformalno razgovara s prinudnim vodstvom Agrokora.


Nagodba s vjerovnicima


Posve je jasno da poslovni svijet ispituje teren i mjerka pojedine tvrtke koncerna pripremajući se za trenutak kada će plan restrukturiranja biti poznat i odobren. I više se takvih neslužbenih razgovora s različitim potencijalnim investitorima obavi na tjednoj bazi.



Dva dizel motora


U karakteristikama jahte »Jana« stoji kako je njezina »dužina preko svega« 26,02 metra, dužina je 23,86 metara, širina 6,20 metara, maksimalni gaz 2,04 metra, a istisnina 95.000 kilograma. Jahta ima dva unutarnja dizel motora brenda MTU ukupne snage 2,984 KW, koji su odradili 1.900 sati. Spremnik vode zapremine je od 1.500, a spremnik goriva 8.500 litara.



Nacrt nagodbe u čijem će sastavu biti i plan restrukturiranja Agrokora vjerovničkom vijeću bit će predočen koncem godine, a kako je nedavno najavio Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru, dokument će se početi pripremati u rujnu.


To nije nelogično s obzirom da još uvijek nije poznata prava financijska slika koncerna, odnosno tvrtki u njegu sastavu. Poznato je da su poslovni izvještaji za prošlu godinu »naštimani« te da se očekuje njihova revizija. Ti dokumenti trebali bi dati pravu sliku financijskog stanja u koncernu i pojedinačnim kompanijama poput Belja, Vupika, Leda, Tiska, Jamnice.


Tek ako se uspije dogovoriti nagodba može se, eventulano, dogoditi da se za pojedina poduzeća krene tražiti novi vlasnik. U protivnom, ako do nagodbe ne dođe, kompanija ide u stečaj s restrukturiranjem.


No, da će se voditi računa o tome u čijim će rukama, u slučaju prodaje, završiti poljoprivredni kombinati, jasno je iz nastupa Ramljaka od prije nekoliko tjedana. Tada je rekao kako će trebati dobro razmisliti kome će se dati na upravljanje PIK Vrbovec, Belje i Vupik. Te tvrtke zajedno imaju 33 tisuće hektara poljoprivredne površine, kazao je tada Ramljak navodeći kako ni jedna kompanija u Europi nema toliko hektara obradive površine pod upravljanjem. Naveo je i kako se radi o vrlo osjetljivom pitanju, jer državi nije svejedno tko upravlja tako velikim poljoprivrednim resursom. Dalo bi se iz toga zaključiti da će se u slučaju PIK-ova paziti u čijim će rukama u slučaju prodaje završiti, pa bi se moglo dogoditi da se vodi računa da to budu domaći investitori. Teško je vjerovati, iako nije nemoguće, da bi se dopustilo da te kompanije završe u rukama ulagača koji je povezan s MOL-om s kojim je Hrvatska u sporu zbog INA-e.

Dino Stanin/PIXSELL


Dino Stanin/PIXSELL



Dino Stanin/PIXSELL


Dino Stanin/PIXSELL



Dino Stanin/PIXSELL


Dino Stanin/PIXSELL