Bizarno

INCIDENT U MORH-u Vojnim helikopterom krenuli u lov na vepra na Dinari, na kraju im presudila snimka

P. N.

Ilustracija Vedran Karuza

Ilustracija Vedran Karuza

MORH je o svemu dosad šutio, no potvrdili su da je nakon događaja Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o istom izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo



Iz MORH-a stiže vijest o još jednom bizarnom incidentu: redoviti zadatak na koji je iz vojne baze u Divuljama poletjela posada helikoptera pretvorio se u – lov na vepra na Dinari.


Po neslužbenim informacijama koje je objavio Dnevnik.hr, incident se dogodio u ožujku, a ekipi iz helikoptera je presudilo što su se pritom i snimali. 


MORH je o svemu dosad šutio, no potvrdili su da je nakon događaja Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o istom izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo, temeljem čega je podignuta optužnica. Navode da se nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tom optužnicom sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2 Kaznenog zakona.




Predmetni događaj dogodio se nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, no utvrđeno je kako oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv istih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.


U MORH-u su za Dnevnik.hr rekli kako je u skladu sa Zakonom o službi u OSRH zbog počinjenja stegovnih prijestupa protiv sudionika pokrenuti i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.


Napominju i kako je riječ o izdvojenom slučaju nedopustivog ponašanja pojedinaca te se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti pripadnika Hrvatske vojske. Naglašavaju da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama svaki stegovni prekršaj, bez iznimke, sankcionira u skladu sa zakonskom regulativom.