Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Stranka Pametno

IMA LI PILOTA U AVIONU Novi prijedlog zakona izazvat će gašenje malog poduzetništva i Start-up scene

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2018. u 14:59 2018-08-17T14:59:29+02:00

Nije dovoljan vrlo visoki PDV, nije dovoljan porez na dobit, porez na dohodak, cijela sila parafiskalnih nameta, sad ćete još propisivati malim i mikro poduzetnicima koliku plaću moraju uplatiti kako bi vi uzeli više, a što je najgore, sve pod krinkom tobožnjeg rasterećenja rada i pomoći poduzetnicima

SPLIT Navikli smo od ove Vlade na svakakve nebuloze, ali novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosima rijetko je viđen pokušaj upropaštavanja i onako upropaštene ekonomije u Hrvatskoj, reagiraju iz stranke Pametno.

- Na stranu sada takozvana rasterećenja rada koja su dio ovog prijedloga, jer su tako niska da njihov učinak na plaće neće biti nikakav, jedan prijedlog izmjene zaslužuje posebnu pozornost. U maniri najgorih socijalističkih zakonodavaca, bez imalo osjećaja za male poduzetnike koji u razvijenim zemljama čine okosnicu privrede, Vlada povećava koeficijent obračuna plaća sa 0,65 na 1,1.

Neupućenome to ništa ne znači, no u stvarnom životu to znači da vlasnik i najmanje tvrtke, malog jdoo-a sa samo jednim zaposlenim, mora(!) sebi isplatiti minimalnu bruto plaću od preko 11.000 kn. Ako to sebi ne osigura svaki mjesec biti će na udaru inspekcija jer je u prekršaju.

Znači, mučite se, radite, naplaćujete, sve ono što je nepoznato većini u državnom aparatu, i ne uspijete jedan mjesec sebi osigurati toliki iznos za plaću, vi ste u ozbiljnom prekršaju – kaže Ante Renić, član predsjedništva stranke Pametno.

Nije dovoljan vrlo visoki PDV, nije dovoljan porez na dobit, porez na dohodak, cijela sila parafiskalnih nameta, sad ćete još propisivati malim i mikro poduzetnicima koliku plaću moraju uplatiti kako bi vi uzeli više, a što je najgore, sve pod krinkom tobožnjeg rasterećenja rada i pomoći poduzetnicima. Za rubriku vjerovali ili ne, dodaje Ante Renić.

- Ne smije država propisivati poduzetniku koliku ce sebi plaću isplatiti. Rezultat svega predloženog, ako se prihvati u ovakvom obliku, naravno neće biti više naplaćenog poreza, nego puno više iseljavanja, otpuštanja i rada na crno, jer tko će se u takvim uvjetima usuditi osnovati svoju tvrtku i poslovati kako zakon propisuje.

Sve dobro opisuje komentar drage kolegice koji kaže: „Pa vlada nam svima čini uslugu, pokazuje kojim smjerom se trebamo kretat. Mladi vanka, mi stariji ili vanka ili na crno.“, kaže Ante Renić u ime stranke Pametno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.