Ministarstvo objavilo račun

IGNORIRAJTE KUJUNDŽIĆEVU IDEJU “Kolibrići” pozivaju na bojkot doniranja novca za skupe lijekove

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ne želimo liječiti svoju djecu humanitarnim akcijama. Novac za liječenje mora osigurati država – ustrajna je Ana Alapić, predsjednica »Kolibrića«



ZAGREB Ministarstvo zdravstva otvorilo je račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a. Zasad se na odvojene račune primaju uplate građana i tvrtki za nabavku lijekova za spinalnu mišićnu atrofiju i neuroblastom, dvije bolesti zbog kojih su roditelji tražili osnivanje posebnog Fonda inovativnih lijekova.


Broj računa objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva, iz kojeg poručuju da će prikupljeni novac trošiti namjenski i transparentno.


Nastavak kampanje 


Roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije udruženi u udrugu Kolibrići poručili su jučer kako ne žele da se novac prikuplja na ovaj način te pozivaju građane i tvrtke da na te račune ne uplaćuju novac za liječenje njihove djece.





Ministarstvo financija pronašlo je dodatna sredstva za dugove u zdravstvu, kazao je jučer premijer Andrej Plenković. Sto milijuna kuna pronađeno je za državne, a još 97 milijuna za županijske bolnice. »Kad se to poveže s 1,16 milijardi kuna iz rebalansa proračuna, jedina smo Vlada koja je uspjela za zdravstvo alocirati više od 1,3 milijarde kuna« kazao je premijer. Ministar zdravlja Milan Kujundžić konstatirao je kako će u ovoj godini, prvi put, zdravstveni sustav smanjiti, a ne povećati svoje dugove. Najviše će, 23 milijuna kuna, dobiti KBC Zagreb, 15 milijuna KBC Split, te 14 milijuna kuna KBC Osijek. (B. M. P.)



– Ne želimo liječiti svoju djecu humanitarnim akcijama i ne pristajemo na ovakav fond. Novac za liječenje mora osigurati država – ustrajna je Ana Alapić, predsjednica Kolibrića. Humanitarnih im je akcija, kaže, dosta, jer već ionako 50 posto ortopedskih pomagala kupuju na taj način. U zadnjih šest godina rada udruge za osnovna ortopedska pomagala za svoju djecu potrošili su više od pola milijuna kuna. »Svi mi plaćamo poreze i doprinose da bi se stvari sustavno rješavale, liječenje ne smije ovisiti o donacijama«, upozorava.


Udruga Kolibrići najavljuje nastavak kampanje za osnivanje fonda inovativnih lijekova koji će se puniti prvenstveno iz državnog proračuna. Kujundžićev model fonda utemeljen na donacijama građana osuđen je na propast, tvrde, i potpuno je pogrešan način na koji aktualna vlast nastoji riješiti problem liječenja teško bolesne djece. Oboljeli od neuroblastoma i spinalne mišićne atrofije u sličnom su položaju – moraju čekati da im se stanje pogorša da bi im se odobrilo liječenje. »To nema nikakvog opravdanja. Lijek trebaju primiti čim prije, da se spriječi pogoršanje«, veli Ana Alapić. Udruge pacijenata, ističe, ne zalažu se samo za djecu oboljelu od ove dvije bolesti, već za trajno rješenje koje će kvalitetno riješiti sustav liječenja za sve buduće terapije koje se pojave.


U fokusu javnosti 


Djeca oboljela od neuroblastoma i spinalne mišićne atrofije u fokusu su javnosti jer su se ove godine pojavili novi lijekovi koji su pokazali određene rezultate. Riječ je o iznimno skupim i teškim terapijama, zbog čega je liječenje odobreno malom broju djece, a roditelje najviše smeta što se postupak odobravanja odvija mimo njihova znanja i bez jasno navedenih kriterija.