Rekonstrukcija

ICV: Siniša Palm ostavio poruku da mu je žao zbog slabosti i da se nada oprostu?

Boris Pavelić

Foto Informativni centar Virovitica

Foto Informativni centar Virovitica

U tekstu, čiji se autor poziva na "više neovisnih izvora", tvrdi se da je Siniša Palm u porukama priznao kockarsku slabost i zatražio oprost, ali se ne citira nijedna rečenica, niti je objavljen faksimil ijedne poruke



VIROVITICA – Siniša Palm krao je novac iz riznice grada Virovitice i trošio ga na kocku, a tragove prikrivao krivotvoreći bankovne izvode, sažetak je tvrdnji kojima je Informativni centar Virovitica, medij u vlasništvu lokalne samouprave pod kontrolom HDZ-a, rekonstruirao pljačku novca iz blagajne grada Virovitice, otkrivenu samo koji dan prije nego je tijelo pročelnika gradskoga Upravnog odjela za financije i gospodarstvo 3. lipnja pronađeno obješeno uz Dravu, dvadesetak kilometara od grada.


Istodobno, Virovitičani su se u nedjelju prije podne okupili pred gradskim dvorcem u središtu grada te javno prikupili dvjestotinjak pitanja koja će vijećnici gradske oporbe postaviti na aktualnom satu o manjku u gradskom proračunu, uoči sjednice Gradskog vijeća u utorak, 18. lipnja.


Nepotpisani tekst na portalu Infomativnog centra Virovitica odgovara na neka, ali ne i na sva važna pitanja o misterioznoj smrti Siniše Palma i milijunskome manjku u gradskom proračunu koji je, prema tvrdnji virovitičkog gradonačelnika, nastajao “više godina”.




U tekstu se tvrdi, prije svega, da je Palm ostavio čak dvije oproštajne poruke, jednu na radnom mjestu, a drugu u automobilu kojim se odvezao do mjesta na kojemu je pronađen mrtav. U tekstu, čiji se autor poziva na “više neovisnih izvora”, tvrdi se da je Palm u porukama priznao kockarsku slabost i zatražio oprost, ali se ne citira nijedna rečenica, niti je objavljen faksimil ijedne poruke.


Prikrivanje rabote


Potom tekst analizira način kojim je Palm, pouzdani činovnik kojemu su svi vjerovali, navodno krao novac, uspijevajući “zavarati cijeli sustav kontrole”. “Kroz otprilike pet godina, kako pokazuju podaci i dokumenti koje ICV ima u posjedu, Siniša Palm uspio je izvući iz gradskog proračuna više milijuna kuna”, tvrdi se u članku. Palm je navodno “gotovo svakodnevno prebacivao desetke tisuća kuna” na račun Košarkaškog kluba Virovitica, kojemu je bio predsjednikom. “U samo jednom danu”, tvrdi se, “prebacio je čak 60 tisuća kuna. Dio tog novca prebacio bi i na svoj privatni račun, a dio podigao na bankomatu”.


Ako su podaci iz teksta ICV-a točni, Palm je svoju rabotu prikrivao na najprizemniji mogući način: krivotvoreći bankovne izvatke, kojima je, kao šef gradske riznice, imao izravan pristup. “Svaki dan preuzimao je originalni izvod iz banke, na kojemu su se nalazile i njegove transakcije na klub. Zatim bi taj izvod pomoću PDF editora skrivao: iz originala obrisao bi stavku koja pokazuje uplatu na Košarkaški klub Virovitica, a na kopiji, na istom mjestu u izvodu, stavio bi nekog drugog korisnika”.


Za te je svrhe koristio ” tuđe osobne podatke, imena, prezimena i brojeve bankovnih računa”. Iz originalnih izvadaka naprosto bi “brisao” podatke o uplati na košarkaški klub, i na to mjesto upisivao ime nekog građanina “koji je uplatio, primjerice, račun za komunalnu naknadu”. “Riječ je o stvarnim korisnicima, čije bi podatke samo kopirao u određenu rubriku”, tvrdi se u tekstu. Takve krivotvorene kopije izvadaka Palm bi, prema rekonstrukciji ICV-a, predstavljao kao originalne bankovne izvatke.


“Kako to nije primijetila revizija?”, pitaju se autori članka. I odgovaraju: ” Jednostavno – uvijek je imala kopije. Originale je Siniša Palm skrivao, odnosno, nalazili su se u izvodima koje je dobivao samo on. Nitko nije imao potrebu sumnjati u njega i njegov posao. Cijele godine prilagao je lažnu dokumentaciju, a pravu skrivao. Revizija je zato, slikovito rečeno, na uvid imala ‘čiste papire’, na kojima je sve bilo u redu. Zato su i financijski izvještaji Košarkaškog kluba, koje je Palm također vodio, također bili u redu.”


Ključna pitanja bez odgovora


Kako bilo, ključna pitanja i dalje su neodgovorena: zašto nije obavljena obdukcija, koja je bila obavezna? Važno pitanje postavlja i autor ICV-a: “Ako je banka godinama znala za svakodnevne transfere novca iz proračuna direktno u Košarkaški klub, zašto nije ranije reagirala?”, naročito zato što se “sportski klubovi financiraju kroz Sportsku zajednicu grada Virovitice, a ne izravno iz proračuna”.


Čak, dakle, ako Palm i jest prokockao golem gradski novac, valja objasniti koliko, kao i “je li imao suradnika”, što se pita i ICV, iznijeti cjelovitu sliku ovoga nezapamćenog skandala. Naposljetku, ključno pitanje: koliko novca poreznih obveznika manjka, i na što je potrošen? To se, naime, još uvijek ne zna.


Nešto možda doznamo u utorak, kada će gradonačelnik Ivica Kirin morati odgovarati na pitanja u Gradskom vijeću, a neka od njih zasigurno će biti i ona koja su građani Virovitice, iskazavši primjernu građansku odvažnost, prikupili na jučerašnjem javnome “postavljanju pitanja” pred obnovljenim dvorcem u središtu grada.


Drukčija verzija


Tekst ICV-a možda objašnjava dio misterija, jer nije nemoguće da je Siniša Palm uistinu prikrivao kocku, te se slomio pod pritiskom odgovornosti. Pa opet, neobično je da je predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, članica HDZ-a, u petak navečer na Novoj TV iznijela drukčiju verziju priče od ove koju nudi autor ICV-a: Weiss je izjavila kako je “novac presretan i prije nego što je ušao u poslovne knjige i knjiženja samog grada Virovitice”, a to je nešto sasvim drugo od ovoga što tvrdi lokalni medij.