Srednji vijek

I zaštita zdravlja ideološko pitanje: Konzervativizam jača otpor cijepljenju mladih protiv HPV-a

Hina

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Ginekolog Dubravko Lepušić smatra da je katastrofalno loš odaziv mladih cijepljenju protiv HPV-a dijelom posljedica dolaska desničara i konzervativaca na vlast, koji dovode u sumnju masu stvari koje je propisala prošla vlast, a dijelom neobrazovanosti i neinformiranost njihovih roditelja



ZAGREB Infekcija humanim papiloma virusom uzrokuje cijeli niz malignih oboljenja, no odaziv na besplatno i neobavezno cijepljenje srednjoškolaca u Hrvatskoj i dalje je iznimno nizak, upozorava ginekolog Dubravko Lepušić. Poznati ginekolog koji već godinama po školama educira adolescente o spolno prenosivim bolestima ističe da cijepljenje protiv HPV-a nema nikakvih nuspojava, a štiti adolescente od kontakta s HPV-om koji je povezan s cijelim nizom malignih oboljenja.


Crveno svjetlo


Roditelji su skeptični i odbijaju dati »zeleno svjetlo« cijepljenju svojih petnaestogodišnjih kćeri i sinova, dijelom iz svjetonazorskih razloga zbog spolnog prijenosa infekcije, a dijelom zbog »pokreta otpora prema svim vrstama cijepljenja« koji zagovaraju i neki liječnici.


U povodu proteklog Svjetskog tjedna cijepljenja, Lepušić je u razgovoru za Hinu pozvao roditelje da ne nasjedaju dezinformacijama o štetnosti cjepiva. Trend konzervativizma zahvatio i cijepljenje. Cijepljenje protiv HPV-a u Nacionalni program cijepljenja uvrstio je prije godinu dana bivši ministar zdravlja Siniša Varga, a Lepušić smatra da je katastrofalno loš odaziv dijelom posljedica dolaska desničara i konzervativaca na vlast, koji dovode u sumnju masu stvari koje je propisala prošla vlast.




– Opći trend konzervativizma u Hrvatskoj zahvatio je i cijepljenje. To se vidi i po tome što je odaziv u Zagrebu sa 16 posto pao na svega devet posto, kaže Lepušić koji upozorava da je cijepljenje protiv HPV-a postalo ideološko pitanje nakon što ga se počelo pogrešno povezivati s promiskuitetnim spolnim ponašanjem adolescenata.


Opće neznanje


S obzirom da su ciljna populacija mlađi adolescenti, kaže, za otpor roditelja možda je kriva i pogrešna prezentacija dobrobiti cijepljenja.


– Roditelji padaju u nesvijest kada im se kaže da bi se njihovo dijete trebalo cijepiti protiv virusa koji se prenosi spolnim putem. Na kraju se sve svodi na seks, umjesto da je naglasak na sprječavanju zloćudne bolesti, kaže poznati zagrebački ginekolog, jedan od autora spornog četvrtog modula zdravstvenog odgoja, čiji je kurikulum donijela bivša vlast Kukuriku koalicije.


Najprije se roditeljima u školi objasni zbog čega je dobro da se njihovo dijete cijepi, no sada ih više od 90 posto kaže da to ne žele, iako je cjepivo i besplatno i dostupno. To je srednji vijek, strašno kolika je to neobrazovanost i neinformiranost naših ljudi, kaže Lepušić.