Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Vremenska prognoza

I danas nadprosječno vruće. Vakula objavio prognozu za prve dane kolovoza

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2019. u 7:03 2019-07-31T07:03:41+02:00

Po iznadprosječno visokoj temperaturi zraka današnji će dan, kao i utorak, biti prilično dobar predstavnik ovoga srpnja. Štoviše, u većini Hrvatske dodatno će se povećati ionako iznadprosječan broj vrućih dana u ovome mjesecu. Pritom će se u mnogim krajevima nastaviti nadmetanje sunca i oblaka, kojem će se ponegdje nakratko pridružiti i kiša, pa i u obliku pljuska praćenog grmljavinom, i to uglavnom na kopnu, dok će na Jadranu prevladavati sunce i vedrina, uz mirno i malo valovito more, temperature većinom od 24 do 27 °C, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Osim vedrine, u prvim će danima kolovoza biti i povremene kiše i grmljavine, vjerojatno najviše u petak, i to ne samo u unutrašnjosti, nego i na većem dijelu Jadrana - najkasnije na jugu. Jugo i jugozapadnjak samo će prolazno i kratkotrajno zamijeniti buru i maestral.

U većem dijelu istočne Hrvatske nestabilnije će biti poslijepodne, a u zapadnoj Slavoniji i Podravini povremena kiša i grmljavina mogući su i prije. Ujutro će ponovno biti sumaglice, samo rijetko i kratkotrajne magle, osobito u Posavini. Vjetar slab, gdjegod prolazno i umjeren sjeverozapadni, a temperatura zraka ujutro najniža od 19 do 22 °C, poslijepodne najviša oko 31 °C. Podjednako iznadprosječno toplo za kraj srpnja, uz nekima čak i neugodnu noć, bit će i u središnjoj je Hrvatskoj, gdje je već u noći i ujutro velika vjerojatnost mjestimične povremene kiše i grmljavine, kojih će biti i u nastavku dana.

Vjerojatno još nestabilnije bit će u gorju, pa i u unutrašnjosti Istre, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć i uz obalu sjevernog Jadrana, uglavnom na riječkome području. Vjetar slab - burin pa maestral, a more mirno i malo valovito, temperature oko 26 °C. Najniža temperatura zraka uz more od 21 do 24 °C, u unutrašnjosti od 15 do 18 °C, a najviša većinom između 29 i 32 °C. Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije još viša, pa i oko 35 °C, što će na kopnu dodatno potaknuti poslijepodnevne lokalne razvoje oblaka i pljuskove, osobito u pograničnom području. Uz obalu sunčanije, prema otvorenome i vedro, uz slab do umjeren maestral, koji će donositi osvježenje s mora.

I u nastavku radnoga tjedna oblačnije i nestabilnije bit će u kopnenom području, pri čemu je najveća vjerojatnost izraženijih pljuskova i grmljavine u petak. I tijekom vikenda, za mnoge produljenoga zbog praznika, teško je vjerovati da će posvuda biti suho. No, barem se čini neprijepornim da će velika vrućina nakon petka izostati i da će temperatura biti uglavnom oko prosječne za početak kolovoza.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće, ali ne posvude i suho. U četvrtak i ponedjeljak poneki je pljusak s grmljavinom moguć uglavnom na sjevernom dijelu, a u najnestabilniji petak i južnije. Buru i maestral u petak će samo prolazno i kratkotrajno zamijeniti jugo i jugozapadnjak, piše HRT.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.