Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 29° 29° 1
25. kolovoza 2019.
Dobra vijest

I agencija Fitch podigla hrvatski kreditni rejting u investicijski, izglede za budućnost procjenjuje pozitivnim

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2019. u 22:43 2019-06-07T22:43:40+02:00

Tako u dvije od tri najvažnije rejting agencije, Hrvatska ima investicijski rejting odnosno nije više u zoni špekulativnog rejtinga ili kako se to često naziva - nije u smeću

I rejting agencija Fitch podigla je hrvatski kreditni rejting u investicijski, dok izglede za budućnost procjenjuje pozitivnim. 

Tako u dvije od tri najvažnije rejting agencije, Hrvatska ima investicijski rejting odnosno nije više u zoni špekulativnog rejtinga ili kako se to često naziva - nije u smeću. 

Neinvesticijski rejting je zadržala za Hrvatsku jedino još agencija Moody's, dok je Standard&Poors već ranije hrvatski rejting označio investicijskim. 

U svom priopćenju, Fitch kaže da je već treću godinu zaredom Hrvatska ostvarila bolje rezultate u proračunu od onih koje je Vlada planirala, te je u 2018. uspjela ostvarit suficit od 0,2 % BDP-a iako je proračunski plan bio deficit od 0,5 posto, a i sam Fitch prognozirao je Hrvatskoj deficit od 0,2 posto. 

Ističe se da je Vlada ostvarila višak u proračunu iako je zbog plaćanja jamstava Uljaniku u prošloj godni imala čak 0,7 posto BDP-a veće troškove, što je oko 2,5 milijarde kuna. 

Dobri rezultati posljedica su ograničavanja rasta rashoda, povećanja prihoda za 7 posto i nižih troškova kamata koje država plaća te povoljnih makroekonomskih uvjeta. 

Fitch očekuje da će i u srednjeročnom razdoblju Hrvatska nastaviti pozitivnu proračunsku dinamiku, a pri tome se poziva na dosadašnju odlučnost Vlade u nastavku fiskalne konsolidacije. 

Zanimljivo je da Fitch očekuje i da će Hrvatska u trećem kvartalu ove godine podnijeti zahtjev za ulazak u tečajni mehanizam, što je zapravo formalni početak uvođeja eura. 

A baš u tome vide i branu od naglih promjena proračunske politike koje bi primjerice mogli uzrokovati parlamentarni izbori koji se održavaju sljedeće godine, a to često zna biti poticaj Vladi da poveća potrošnju. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka