Promjene dolaze

I Hrvati će za nekoliko godina putovati u Ameriku bez vize?

Irena Frlan Gašparović

U toku je postupak pregovaranja, odnosno uvođenja reciprociteta u EU viznom režimu prema drugima, ali je teško prognozirati kada bi se stvari doista mogle promijeniti

ZAGREB Fotkanje u EP za vizu SAD. RH je jedna od članica EU čiji državljani trebaju tu vizu, ali promjene dolaze«, objavio je nedavno na svom profilu na twitteru zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula, sugerirajući na taj način da bi u skoroj budućnosti i hrvatski državljani mogli bez viza putovati u Sjedinjene Američke Države. No, odmah je i sam otkrio da stvari ipak nisu tako jednostavne: »U toku je postupak pregovaranja, tj. uvođenja reciprociteta u EU viznom režimu prema drugima«, ali je, kako je napomenuo, teško prognozirati kada bi se stvari doista mogle promijeniti.   – Reciprocitet je temelj za viznu politiku Europske unije prema drugim zemljama, pojasnio nam je ovoga tjedna Picula, podsjetivši da je Europski parlament sredinom rujna glasovao o izmjenama europske regulative o vizama, pri čemu su pojedini europarlamentarci inzistirali na načelu reprociteta u odnosima prema tzv. trećim zemljama, ne-članicama Europske unije.  

 Načelo reciprociteta


Prema priopćenju parlamenta, i izvjestitelj Odbora za građanske slobode Agustín Díaz de Mera založio se za to da zemlje, čiji državljani ne trebaju vizu za putovanje u EU, na isti način tretiraju sve državljane Unije. »SAD, primjerice, trenutno traži vize za državljane EU-a iz Bugarske, s Cipra, iz Rumunjske i Poljske, a Kanada traži za one iz Češke, Bugarske i Rumunjske«, navedeno je tada u priopćenju parlamenta. Iako se Hrvatska ne spominje, i njezini državljani spadaju u tu kategoriju. Na to je, pak, upozorio drugi eurozastupnik, Ian Hudghton iz Velike Britanije. On je u zastupničkom pitanju početkom listopada istaknuo da državljani 23 zemlje članice Unije moraju platiti svega 14 američkih dolara da bi se ‘prijavili’ na američki sustav za autorizaciju putovanja, dok državljani zemalja poput Bugarske, Poljske ili Hrvatske moraju platiti 160 dolara za zahtjev za vizu. Hudghton je stoga zatražio očitovanje Europske komisije o tome zašto ne postoji vizni reciprocitet između članica EU-a i SAD-a, upitavši Komisiju hoće li se to pitanje otvoriti u pregovorima između SAD-a i EU-a.  

 Pravo vrijeme


Hudghton nije precizirao na koje pregovore misli, ali je moguće da aludira na one o transatlantskom trgovinskom partnerstvu. Sličan sporazum, onaj o slobodnoj trgovini s Kanadom, ovih su dana iskoristili rumunjski dužnosnici, pokušavši prisiliti kanadske vlasti da rumunjskim državljanima ukinu vize. Da bi sporazum stupio na snagu moraju ga ratificirati sve zemlje članice EU-a. Kako prenose europski mediji, rumunjski ministar vanjskih poslova Titus Corlatean kazao je da ne vjeruje da će rumunjski parlament to učiniti ako kanadske vlasti ne usvoje »poštene mjere u pogledu slobodnog kretanja rumunjskih državljana«. Corlatean se pritom pozvao upravo na načelo reciprociteta.    No, još uvijek se ne zna kakva će biti sudbina izmjena koje je izglasovao Europski parlament. Picula podsjeća da Komisija ima ozbiljne primjedbe te da čak najavljuje da će regulativu preispitati pred europskim sudom. Unatoč tome, hrvatski zastupnik smatra da je sada pogodno vrijeme da se i pitanje viza stavi na dnevni red Bruxellesa i Washingtona.