Izborna skupština

Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika Hrvatskoga novinarskog društva

Hina

Hrvoje Zovko / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Hrvoje Zovko / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na skupštini održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu za Hrvoja Zovka za predsjednika glasovalo je 65 članova skupštine, a osam glasačkih listića je bilo nevažeće



ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na izbornoj skupštini održanoj u petak za predsjednika je u novom četverogodišnjem mandatu izabralo dosadašnjeg predsjednika Hrvoja Zovka, suspendiranog novinara i urednika HRT-a koji je ujedno bio i jedini kandidat za predsjednika.


Na skupštini održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu za Hrvoja Zovka za predsjednika glasovalo je 65 članova skupštine, a osam glasačkih listića je bilo nevažeće. No, istovremeno u petak nije bio prihvaćen novi Statut HND-a prema kojem se najkasnije do kraja godine trebala održati nova izborna skupština za predsjednika i tijela tog društva među kojima je kao novo tijelo bio predložen i Upravni odbor koji je trebao upravljati radom i imovinom HND i biti najviše tijelo između dviju Skupština.


”Radit ću pošteno i u interesu HND-a i vjerujem da u vremenu koje dolazi i koje će biti teško možemo HND izvući na put ozdravljenja”, rekao je Zovko nakon izbora.




Zovko je u svojoj kandidaturi istaknuo kako će jamčiti posve transparentan rad HND-a, predsjednika i glavne tajnice te strukovne novinarske organizacije što je, kako je ocijenio, radio od kraja lipnja prošle godine kada je na izvanrednoj izbornoj skupštini HND bio izabran za predsjednika nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Saše Lekovića.


Zovko je naglasio i kako će u sljedećem razdoblju nastaviti program financijske stabilizacije HND-a s obzirom na, kako je istaknuo, sav kaos koji je zatekao prošle godine pritom istaknuvši pravomoćnu presudu protiv HND-a koji stečajnoj masi iza tvrtke bivših najmoprimaca prostora u Novinarskom domu, nakon 25-godišnjeg spora, treba isplatiti više od 350.000 eura.


Istaknuo je i kako će nastaviti vođenje politike HND-a koja je nedavno bila predstavljena u zahtjevima tijekom prošlomjesečnog prosvjeda pod nazivom ”Oteli ste medije, novinarstvo ne damo” te kako su u tim zahtjevima sadržani svi ključni problemi s kojima se danas susreće novinarstvo.


”Tužbe protiv novinara i medija naglašene su zadnjih mjeseci, ali to nije jedini problem s kojim se susrećemo. I dalje ću nastaviti s politikom pritiska na mjerodavne institucije kako bi se pronašli i otkrili počinitelji i nalogodavci napada i prijetnji na novinare. HND od toga nikad neće odustati”, istaknuo je Zovko naglasivši i kako u HND-u već godinu dana pokušavaju ostvariti normalnu komunikaciju s predstavnicima vlasti od kojih, između ostalih, traže promjenu zakonodavnog okvira koji se odnose na javni medijski servis, ali i cijelu novinarsku scenu. Kazao je i kako će u tom smjeru nastaviti borbu protiv cenzure i pritisaka kako u javnim, ali i u komercijalnim medijima, neovisno o tome dolazi li ona iz političkih ili nekih drugih krugova.


Naglasio je i kako će HND problematizirati, kako je ocijenio, jedan od ključnih problema koji ugrožavaju novinarstvo – pritisak oglašivača na profesionalne novinarske standarde, ali i provedbu nadzora nad provedbom redakcijskih statuta koje imaju tiskani općeinformativni mediji i koji se u praksi krše te je najavio i kako će podržavati daljnju afirmaciju neprofitnih medija. Osim toga, naglasio je i kako će HND raditi na daljnoj internacionalizaciji pitanja gušenja novinarskih medijskih sloboda u Hrvatskoj.


”Aktualna se vlast ponaša neodgovorno kao i mnoge prije nje. Dok u njihovom paralelnom svijetu ne postoje problemi na javnom medijskom servisu i ukupnoj medijskoj sceni, u stvarnosti policija upada u novinarske redakcije, prijeti se novinarima i medijima”, istaknuo je Zovko u svojoj kandidaturi.


Na izbornoj skupštini za novi Statut HND-a kojim je, između ostaloga, predviđen i Upravni odbor koji upravlja radom i imovinom HND-a glasovalo je 48 članova skupštine, a za njegovo prihvaćanje trebala je dvotrećinska većina ili njih pedeset. Bio je odbijen i amandman da se budući izbor predsjednika HND-a provodi po načelu jedan član – jedan glas.


Iako novi Statut HND-a nije bio izglasan, izabrani su i novi članovi tijela HND-a, između ostalih, Izvršnog i Nadzornog odbora. Osim toga, Skupština HND većinom glasova prihvatila je i odluku o mogućnosti prodaje jednog stana u zgradi Novinarskog doma kako bi se, kako je istaknuto, osigurala financijska stabilizacija HND-a koji je na temelju sudske presude mora platiti oko 2,5 milijuna kuna.


Na Skupštini je bilo istaknuto i kako je zbog toga HND podignuo kredit kod jedne komercijalne banke u iznosu od 351.000 eura koji je odobren unatoč prigovorima na zabilježbu hipoteke koju su podnijela dvojica hrvatskih novinara koji su vodstvo HND-a nazvali ”režimskim novinarima”, a koje je Zovko nazvao ”atentatorima na HND”.