Put na zapad

Hrvatsku očekuje snažan proljetni val migranata: U BiH ih mjesečno ulazi 30 tisuća

Slavica Kleva

REUTERS/Alkis Konstantinidis

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Aktualne migrantske puteve ilegalci su dobro uhodali i na području Gorskog kotara, zaleđu Bribira, Klane, Breze, Rupe, Pasjaka, i upravo stoga najčešće se policijske patrole danonoćno smjenjuju na punktovima koji su nerijetko vrlo neprohodni, zavučeni duboko u šumskim predjelima.



Prošlotjedni slučaj otmice Slovenca u vlastitu vinogradu, desetak kilometara od hrvatske granice, Malom Nerajecu u općini Črnomelj koeg su ilegalni migranti strpali u bunker i izbacili tek na drugoj strani granice kod Bazovice u Italiji, govori u prilog ocjeni da će problem migranata biti aktualan i u idućim mjesecima.


Slovenija je od siječnja ove godine vratila u Hrvatsku više od 1500 migranata koje je zatekla na svom teritoriju, a s ljepšim vremenom problem će se višestruko umnožiti zbog činjenice da je veliki pritisak izbjeglica koncentriran na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.


U neke od migranstkih ruta koje su ilegalcima interesantnije, vode iz Bosne i Hercegovine kroz ličke predjele, a jedan od krakova vodi do naselja i šumskih predjela u Primorsko-goranskoj županiji, uz granicu s Republikom Slovenijom.


Afrika i Azija




Aktualne migrantske puteve ilegalci su dobro uhodali i na području Gorskog kotara, zaleđu Bribira, Klane, Breze, Rupe, Pasjaka, i upravo stoga najčešće se policijske patrole danonoćno smjenjuju na punktovima koji su nerijetko vrlo neprohodni, zavučeni duboko u šumskim predjelima.


Slovenska policija je samo u nekoliko posljednjih dana privela više od stotinu ilegalnih migranata iz trećih država i nekoliko osoba koje su im u tome pomagale, uhvaćeni su na području policijskih uprava Novo Mesto, Koper i Ljubljana jer je ilegalni priljev najveći na tim mjestima.


Kao i u Hrvatskoj i u Sloveniji je najčešće riječ o državljanima Pakistana, Turske, Sirije, Egipta, Eritreje, Sudana, Maroka, Afganistana, Alžira, Irana.


Bosanski mediji pak javljaju kako u Bosnu i Hercegovinu unazad nekoliko mjeseci svaki mjesec uđe više od 30 tisuća ilegalnih migranata, što ukazuje da će i nas val migranata zapljusnuti u narednim mjesecima. Bosna i Hercegovina ima pritom dodatni problem, nedostatak policijskih djelatnika koji bi kvalitetno mogli osiguravati državnu granicu. Ako 30 tisuća migranata mjesečno uđe u BiH, onda su »crne brojke« daleko veće.


Slovenac u prtljažniku


A pojačani ilegalni migrantski val osjeća se i u Hrvatskoj. Srećom, prošlotjedna glasina da je lovac vatrenim oružjem u bribirskoj šumi ozlijedio migranta nakon što ga je zatekao da povaljuje u vikendicu, nije potvrđena, ali da je naša policija na oprezu, ne treba sumnjati.


Doznajemo da su se aktivirali pojačani prolasci migranata uhodanim šumskim putovima kroz Gorski kotar, a time raste bojazan vlasnika vikend kuća da će nastati problemi, da se zbog potrage za hranom i odjećom neće libiti od provala. No, provale u vikend kuće nisu započele s valom migranata. Ne treba smetnuti s uma da se s proljećem »spuštaju« uhodane kriminalne grupe iz čakovačkog i bjelovarskog područja koji u potrazi za »lakom zaradom« i još lakšom preprodajom ukradenih predmeta, ne libe se provaliti u vikendice građana. Gdje ćeš bolje nego za sva zla okriviti migrante.


No, nema sumnje, prošlotjedna otmica slovenskog vinogradara koju su izvela dva Alžirca i jedan Marokanac nije bezazlena. Doslovno su oteli 79-godišnjeg seljaka koji je prskao vinograd, strpali ga u prtljažnik vlastita automobila, vezali i gotovo dva sata vozili sve dok na makadamskom putu nadomak slovenske državne granice prema Italiji nisu napustili automobil.


Zaglavili i otmičari Srećom po nesretnog čovjeka imali su toliko ljudskosti pa su nesretnika oslobodili kada im više nije trebao. Čovjek je odmah potom potražio pomoć pokucavši na prva vrata na koja je nabasao. U međuvremenu je talijanska policija uhitila migrante u Bazovici, a tada je i utvrđeno da su trojicu migranata, sada osumnjičeni otmičari imali u postupku prošli mjesec kad su ih nakon što su ušli ilegalno u Sloveniju, vratili hrvatskoj policiji.

S druge strane riječki zatvor je ponovo preplavio val osoba osumnjičenih za pokušaj prijevoza migranata ilegalno preko državne granice. To samo dokazuje da je policija duž graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom spremna, suzbija rastući oblik kriminala u kojem se vrti ogroman novac. Od prošle godine pa do današnjih dana u riječkom zatvoru je konstantno barem pedestak osoba koje čekaju pravosudni proces zbog pokušaja prijevoza ilegalaca preko državne granice ali se taj broj iz dana u dan mijenja. Gotovo svaki tjedan najmanje dvije do tri osobe postaju »novi stanovnici« riječkog zatvora.


Od Burundija do Zvoneća


Najnovija optužnica podignuta je prošli tjedan protiv trojice, dvojice državljana Kosova i Srbije koji su prešli državnu granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Slunja prihvativši pet državljana Kosova s namjerom da ih prošvercaju preko državne granice sa Slovenijom.


Drugi najsvježiji primjer je podignuta optužnica protiv državljanina Burundija koji ima prebivalište u Belgiji, a tereti se za pokušaj ilegalnog prebacivanja šest migranata, trojice svojih sunarodnjaka ali i trojice Afganistanaca. Ukrcao ih je u Čepinu pa krenuo put Zvoneća. Priznaje da je pomogao sunarodnjacima, da je primio nešto više od tisuću eura od neke njihove zajednice u Briselu, ali se brani da nije znao da su oni ilegalno u Hrvatskoj.


Priroda najveći neprijatelj


Na svom putu do toliko željenog Zapada migranti se sučavaju s velikim problemima. Navjeći im je problem neumoljiva priroda. Prošli tjedan kod obale Tunisa potopio se brodić, a stradalo je 70 migranata koji su se željeli domoći Italije.


I kod nas je bilo tragičnih slučajeva, ali nasreću ne u tako dramatičnom broju. Početkom veljače ove godine jedan je nesretnik iz Sudana skončao u šumi pokraj Žejana. Njegovog prijatelja zatekla je granična policija u pokušaju prelaska granice, a Sudanac je policajcima rekao da se njegov prijatelj izgubio. Nažalost, nije se jadnik izgubio nego podlegao niskim temperaturama koje su tih dana bile na Ćićariji.