Vrijedna priznanja

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika HUM-CROMA odabralo dobitnike nagrade Menadžer godine

Hina

Marijan Lorencin

Marijan Lorencin

Za ovu nagradu nominirala me je Županijska komora Rijeka, koja je upoznata s cjelokupnim gospodarstvom regije, što mi je iznimno drago, jer znači da su uzimali u obzir poslovne rezultate i pokazatelje koji govore u prilog našoj izvrsnosti. Iako se radi o nagradi za Menadžera godine, ja ju ne doživljavam kao samo moju, za nju je zaslužan cijeli AITAC tim, izjavio je Lorencin



Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA) predstavilo je u petak 17 ovogodišnjih dobitnika nagrada Menadžer godine u devet kategorija, među kojima su za menadžere godine u velikim poduzećima izabrani čelnici Končara D&ST Ivan Klapan i Nove TV Dražen Mavrić.


U kategoriji srednjih poduzeća laureati su Marija Janžetić, direktorica građevinske tvrtke AB Gradnja iz Karlovca i Goran Zahtila, prokurist turističke tvrtke Maslinica iz Rapca. Prema izboru HUM-CROMA-e, Marijan Lorencin, direktor i vlasnik tvrtke za projektiranje brodova AITAC iz Kastva i Mile Pavlić, suvlasnik i predsjednik Uprave softverske tvrtke RIS iz Kastva najbolji su menadžeri u malim poduzećima; Kristina Martinović, predsjednica Uprave distributerske tvrtke Filir iz Vukovara i Mario Raič, direktor dubrovačke ugostiteljske tvrtke Nautika najbolji su mladi menadžeri, a glavni direktor dubrovačke Zračne luke Roko Tolić u javnom poduzeću.  


 Među menadžerima inozemnih poduzeća najboljima su proglašeni Siniša Reljić, direktor i suvlasnik tvrtke za projektiranje brodova Navis Consult iz Rijeke i glavni direktor Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković, dok su za poduzetnike godine odabrani čelnik tvrtke za proizvodnju komunalne opreme Rasco iz Kalinovca Ivan Franičević i Stjepan Talan, prvi čovjek varaždinske tvrtke za proizvodnju solarnih panela Solvis.




 U kategoriji projektnog menadžera HUM-CROMA je ove godine kao najbolje nagradila Dinu Manestara, predsjednika Uprave crikveničkog Jadrana te vlasnika i ravnatelja Stomatološke poliklinike Arena iz Zagreba Srećka Srdjaka, dok su Mirko Habijanec, predsjednik Uprave križevačke građevinske tvrtke Radnik i hotelijer Anđelko Leko (HUP-Zagreb) ovogodišnji dobitnici HUM-CROMA-ine nagrade za životno djelo.


 Imena dobitnika nagrada objavljena su na konferenciji za novinare uoči savjetovanja “Što donosi porezna reforma i smjernice ekonomske politike 2017.”, na kojem je, predstavljajući poreznu reformu, ministar financija Zdravko Marić kazao da ona donosi onoliko fiskalno rasterećenje građana i gospodarstva koliko je to fiskalno moguće, a da se ne ugroze javne financije.


 Procjenjuje se da porezno rasterećenje u visini jedan posto BDP-a gospodarski rast zemlje može ubrzati za 0,25 do 1 postotni bod. Prigodom izrade prijedloga porezne reforme, u Ministarstvu financija smo izračunali da bi ona samo u prvoj godini hrvatskom gospodarskom rastu trebala doprinijeti s 0,3 do 0,5 postotnih bodova, rekao je Marić, ističući da će ona biti tek prvi Vladin korak strukturne prirode, što znači da bi ti učinci mogli biti i viši.


 Predsjednik HUM-CROMA-e Vladimir Ferdelji posebno je naglasio da je u poreznoj reformi pozitivno to što je ona prva u hrvatskoj povijesti kojoj glavni cilj nije povećanje proračunskih prihoda nego rasterećenje gospodarstva, poticanje njegove aktivnosti i rasta, a to će pozitivno djelovati i na porezne prihode.


 Vlado Brkanić iz RRIF-a je, kazao da je za takvu reformu trebalo hrabrosti, jer se njome po prvi put odustaje od egalitarizama, odnosno nešto se više daje ljudima koji su stručni i rade u zanimanjima koja proizvode nešto višu dodanu vrijednost. Među ostalim je izdvojio prijedlog da za poduzetnike s godišnjim prihodima manjima od 3 milijuna kuna stopa poreza na dobit iznosi 12 posto, rekavši kako se nada da će to potaknuti ulazak u poduzetništvo.


CROMA – Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika, osnovano je 16. studenog 1990. godine kao dobrovoljna strukovna organizacija čiju programsku filozofiju i društveni status određuju nezavisnost, nestranački i nevladin karakter, neprofitna djelatnost, interesna i strukovna solidarnost. Udruženje svoj rad temelji na vlastitom programu, a organizacijski i materijalno nije vezano uz druge institucije gospodarskog ili političkog sustava Republike Hrvatske.


Članovi udruženja su glavni menadžeri, predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava, menadžeri pojedinih poslovnih funkcija, privredni rukovoditelji u komorskom sustavu i drugim gospodarskim asocijacijama i institucijama te direktori/vlasnici poduzeća.


Od 1992. godine Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA na kraju svake poslovne godine dodjeljuje ravnopravne nagrade najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima u kategoriji velikih, srednjih, malih, javnih i inozemnih poduzeća, kao i nagradu za najuspješnijeg projekt menadžera. Temeljem dokumentiranih bilanci uspjeha i stvarnih kvalitativnih pokazatelja poslovanja (udio na domaćem tržištu, rast izvoza, broj novootvorenih ili sačuvanih radnih mjesta, fizički opseg poslovanja, naturalni pokazatelji rasta i td.), stručni žiri predlaže finaliste, a upravni odbor potvrđuje dobitnike ove prestižne nagrade.