Medije optužuju za senzacionalizam

Hrvatsko katoličko liječniko društvo tvrdi: ‘Priziv savjesti ljekarnika je osnovno ljudsko pravo’

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Ovim putem pružamo punu podršku kolegama u ostvarivanju prava na priziv savjesti, te pozivamo institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma,« stoji u priopćenju



Hrvatsko katoličko liječničko društvo priopćilo je, u povodu slučaja ljekarnice koja je nedavno odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule, da pruža punu podršku ljekarnicima u ostvarivanju prava na priziv savjesti i pozvalo je »institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma«.


Hrvatsko katoličko liječničko društvo potaknuto, kako navodi, »netočnim i nepotpunim informacijama oko prava na priziv savjesti magistara farmacije, te neinformiranim i grubim napadima na farmaceutsku struku, kao i nedostatkom pravodobne reakcije od nadležnih institucija«, ističe da je pravo na priziv savjesti osnovno ljudsko pravo i sastavni dio slobode mišljenja. Priznato je na međunarodnoj razini, u praksi se ostvaruje u većini država svijeta i definirano je Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.


U osiguranju prava na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika s posebnim naglaskom na magistre farmacije, Društvo se pozvalo na:hrvatski Ustav, Čl. 40 (koji jamči slobodu savjesti, vjeroispovjesti i javno očitovanje uvjerenja); Opću deklaraciju o ljudskim pravima Čl. 18. (svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere); Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Čl. 9.1 (isto pravo, uz navođenje mogućih ograničenja u demokratskom društvu); Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini broj 1763/2010 od 07.10.2010.g., St.1. (koji kaže da niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom … zbog odbijanja da izvrši, omogući, potpomogne … izvršenje bilo kojeg čina koji bi prouzročio smrt ljudskog fetusa ili embrija); Zakon o ljekarništvu, Čl. 24. i 25. (prvi kaže da magistar farmacije može uskratiti lijek ako procjeni da bi mogao ugroziti zdravlje korisnika, neispravne dokumentacije ili nasilnog ponašanja; drugi obvezuje na poštivanje Kodeksa etike i deontologije i Pravila ljekarničke prakse); te na Kodeks ljekarničke etike i deontologije, Čl. 4, 10, 12, 17, 31, 38.

»HKLD se odlučno protivi bilo kakvom pokušaju da se priziv savjesti na bilo koji način ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca i tako neizravno prijeti svakome tko želi iskoristiti to pravo. Ovim putem pružamo punu podršku kolegama u ostvarivanju prava na priziv savjesti, te pozivamo institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma,« stojji u priopćenju, koje su potpisali predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica i predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a Marija Benković, mag. pharm.




Faktograf je objavio jučer (27. studenog) da je Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore utvrdilo da ljekarnica koja se pozvala na priziv savjesti i koja je mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj Ljekarni Čelina nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije. Povjerenstvo smatra da pacijentici nije bio ugrožen život, odnosno da nije prekršen članak Kodeksa koji kaže da »magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika«. U zaključku Povjerenstva koje je Faktograf dobio na uvid od spomenute djevojke, kao olakotna okolnost navodi se kako se pacijentica idući dan vratila u istu ljekarnu, gdje joj je izdan lijek.