Kaos na stadionu

Hrvatski sudionici u tučnjavi na beogradskoj utakmici se branili šutnjom, tužilaštvo traži pritvor

Hina

REUTERS

REUTERS

Na pitanje jesu li te osobe registrirane kao huligani u Hrvatskoj, Božinović je rekao da on u ovom trenutku o tome ne može govoriti



Beogradsko tužilaštvo saslušalo je u petak hrvatske sudionike u tučnjavi i neredima na utakmici Crvena zvezda-Partizan u srijedu u Beogradu te predložilo sudu da im odredi pritvor optužujući ih za nasilničko ponašanje, javila je srbijanska novinska agencija Tanjug.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je u petak istaknuo da u ovom trenutku ne može govoriti jesu li hrvatski državljani koji su u srijedu u Beogradu sudjelovali u tučnjavi tijekom nogometne utakmice između Partizana i Crvene zvezde u Hrvatskoj registrirani kao huligani, međutim, istaknuo je da postoji kontakt sa srbijanskom policijom te hrvatska policija također intenzivno istražuje koji bi bili motivi uključivanja u događaje koji su se zbili u Beogradu.


Na pitanje novinara kakva saznanja ima o glasinama da su u neredima u Srbiji viđeni i pripadnici hrvatskih navijačkih skupina te što MUP radi po tom pitanju, Božinović je rekao da je to posao Ministarstva vanjskih i europskih poslova.




»Prije svega, to je posao Ministarstva vanjskih i europskih poslova s obzirom na to da se događaj dogodio u stranoj državi i koliko je meni poznato Ministarstvo vanjskih (poslova) putem Konzularnog odjela Veleposlanstva u Beogradu je u kontaktu s vlastima Republike Srbije i mislim da ćete za dodatna pitanja morati pitati njih«, izjavio je novinarima ministar Božinović u petak u CineStaru Novi Zagreb (Avenue Mall) gdje je MUP za učenike zagrebačkih srednjih škola održao program »Prevencija huliganizma«.


Razmjenjuju se informacije koje su od interesa za policije obje zemlje


Što se tiče MUP-a, Božinović je rekao da Ravnateljstvo policije ima kontakt točku za sport, kao što imaju i druge policije. »Mislim da se preko tih kontakt točaka razmjenjuju određene informacije koje su od interesa za policije obje zemlje«, dodao je ministar.


Na pitanje jesu li te osobe registrirane kao huligani u Hrvatskoj, Božinović je rekao da on u ovom trenutku o tome ne može govoriti. »Međutim, postoji kontakt s policijom Republike Srbije, a naša policija također intenzivno istražuje otprilike koji bi bili motivi ovog uključivanja u događaje koji su se zbili u Beogradu«, istaknuo je.


Četvorica hrvatskih državljana sudjelovala u tučnjavi


»Prema zasada zaprimljenim informacijama nadležnih službi Republike Srbije, četvorica hrvatskih državljana sinoć, u srijedu 13. prosinca 2017. godine, su sudjelovala u tučnjavi tijekom nogometne utakmice između Partizana i Crvene zvezde te protiv njih nije proveden nikakav policijski postupak«, stoji u odgovoru službe za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova u četvrtak na Hinin upit o incidentu.


U priopćenju je navedeno da »dvojica hrvatskih državljana nisu zatražila liječničku pomoć, jedan je zatražio te je u međuvremenu otpušten iz bolnice, dok se jedan hrvatski državljanin nalazi na neurokirurgiji Vojno medicinske akademije u Beogradu«. Nijedna od spomenutih osoba nije zatražila konzularnu pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.


Beogradski mediji su u četvrtak objavili da su se među 26 uhićenih osoba nakon tučnjave tijekom utakmice Partizana i Crvene zvezde našla šestorica hrvatskih državljana. U masovnoj tučnjavi na južnoj tribini stadiona Partizana tijekom prvog poluvremena utakmice ozijeđeno je više osoba, nakon čega je u pratnji jakih policijskih snaga jedna skupina izvedena sa stadiona. Utvrđeno je kako se radilo o međusobnom obračunu među Partizanovim navijačkim frakcijama.